Ποσοστό Αναπηρίας ΚΕΠΑ

Ποσοστό Αναπηρίας ΚΕΠΑ HCFA TEAM 5 Μαρτίου, 2015

Ποσοστό Αναπηρίας ΚΕΠΑ

KEPA

 

KEPA

 

Προσδιορισμός ποσοστού αναπηρίας ΚΕΠΑ

 

 

Ιούλιος 2022

Με το Ν. 4961/2022 αναμορφώνεται πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης αναπηρίας, με την οποία θα υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές. Με βάση το νέο ΦΕΚ απλουστεύεται και ψηφιοποιείται η αξιολόγηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, ενώ καταργείται η υποχρέωση καταβολής παραβόλου για όλες τις κατηγορίες αιτούντων. Για να εισέλθετε στην ψηφιακή πλατφόρμα της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας κάντε κλικ στο https://epan.gov.gr/

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση αφορά τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή να υποβάλλετε ηλεκτρονικό ερώτημα στην ιστοσελίδα 1555.gov.gr

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ (άρθρο 103, σελ.34).

 

 ———————-

 

 

Δεκέμβριος 2018

 

Τον Δεκέμβριο 2018 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 5987Β’/31-12-2018 που περιέχει το νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, όπου για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση ισχύουν ακριβώς τα ίδια ποσοστά αναπηρίας όπως και στο προηγούμενο ΦΕΚ, δηλαδή 67% και 80%. Ο Πίνακας αναφέρεται στην Κυστική Ίνωση στην σελίδα 70676 του ΦΕΚ. Για να κατεβάσετε ή να εκτυπώσετε το 2φυλλο απόσπασμα του ΦΕΚ 5987/31-12-2018 όπου αναφέρεται η Κυστική Ίνωση πατήστε εδώ.

Επίσης στο νέο ΦΕΚ αναφέρεται ότι οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση πρέπει να προσκομίσουν test ιδρώτα, καλλιέργεια πτυέλων και γονιδιακό έλεγχο. Δείτε εδώ.  

Για οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης ΚΕΠΑ, τα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσετε καθώς και τις διευθύνσεις ΚΕΠΑ δείτε στο τέλος της σελίδας στα σχετικά έγγραφα. 

 

 

 ———————-

 

 

Δεκέμβριος 2017

 

Τον Δεκέμβριο 2017 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 4591/27-12-2017 που περιέχει το νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, όπου για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση ισχύουν τα ίδια ποσοστά αναπηρίας όπως και στο προηγούμενο ΦΕΚ, δηλαδή 67% και 80%. Ο Πίνακας αναφέρεται στην Κυστική Ίνωση στις σελίδες 61352 και 61353 του ΦΕΚ. Για να κατεβάσετε ή να εκτυπώσετε το 3φυλλο απόσπασμα του ΦΕΚ 4591/27-12-2017 όπου αναφέρεται η Κυστική Ίνωση πατήστε εδώ.

Tον ίδιο μήνα δημοσιεύτηκε και ο Πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων με διάρκεια αναπηρίας επ’ αόριστον, όπου για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση το ποσοστό αναπηρίας είναι εφ’ όρου ζωής, σε περίπτωση μόνιμου αποικισμού από ψευδομονάδα ή μόνιμου επηρεασμού της αναπνευστικης λειτουργίας, όπως δηλαδή ίσχυε και πριν. Για να κατεβάσετε ή να εκτυπώσετε τον Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, όπου αναφέρεται η Κυστική Ίνωση (σελ. 4) πατήστε εδώ

 

 

 ———————-

 

Μάιος 2012

 

Πολλά από τα προνόμια των πασχόντων από Κυστική Ίνωση εξαρτώνται από το Ποσοστό Αναπηρίας που αποδίδεται στον κάθε ασθενή από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Οι ανωτέρω Επιτροπές υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΦΕΚ 1506 Β/4-5-2012) ο οποίος καθορίζει τα ποσοστά αναπηρίας που αντιστοιχούν σε κάθε πάθηση για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το δημόσιο.

Ο Πίνακας αναφέρεται ειδικά στην Κυστική Ίνωση στις σελίδες 23487 και 23488 του ΦΕΚ καθορίζοντας πλέον δύο επίπεδα βαρύτητας της νόσου με ποσοστά αναπηρίας 67% και άνω και 80% και άνω, με μόνη εξαίρεση ένα ελάχιστο ποσοστό άτυπων μορφών Κυστικής Ίνωσης.

Επομένως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όλοι οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δικαιούνται ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή 80% και άνω, αναλόγως των κριτηρίων που αναφέρονται. Σε περίπτωση απόφασης της Επιτροπής για απόδοση μικρότερου ποσοστού ή ποσοστού που δεν είναι σύμφωνο με τα δύο παραπάνω ποσοστά, πρέπει να κάνετε αμέσως ένσταση και αίτηση για επανεξέταση απ’ τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Αν χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες και βοήθεια, παρακαλώ ενημερώστε μας.

Τέλος, σας συμβουλεύουμε την ημέρα εξέτασης σας από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕ.Π.Α., να έχετε μαζί σας εκτυπωμένο το 3φυλλο απόσπασμα του ΦΕΚ 1506 όπου αναφέρεται η Κυστική Ίνωση, ώστε να το θέσετε υπόψιν της Επιτροπής. Για να το κατεβάσετε ή να το εκτυπώσετε πατήστε εδώ.

 

Σχετικά έγγραφα:

ΦΕΚ 1506 Β/4-5-2012

Αίτηση ΚΕΠΑ & Οδηγίες Συμπλήρωσης

Δικαιολογητικά ΚΕΠΑ

Διευθύνσεις ΚΕΠΑ