Κέντρα Κυστικής Ίνωσης

Κέντρα Κυστικής Ίνωσης HCFA TEAM 15 Φεβρουαρίου, 2023

Η Κυστική Ίνωση απαιτεί συνεχή, τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένους ιατρούς σε Κέντρο Κυστικής Ίνωσης, τουλάχιστον κάθε 3 μήνες. Με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση των ασθενών από οργανωμένα κέντρα αντιμετώπισης της νόσου, που λειτουργούν με ειδική ομάδα πλαισιωμένη από εξειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (CF team) και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, μπορεί να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα ζωής των ασθενών, όσο και να επιτευχθεί η βελτίωση της υγείας τους, η καλύτερη πρόγνωση και η μακρότερη επιβίωση τους. Η πλειοψηφία των ασθενών παρακολουθείται στα μεγάλα Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ένας μικρός αριθμός ασθενών παρακολουθείται σε ιατρεία νοσοκομείων της περιφέρειας.

Κέντρα Αθήνας

τηλ. 2132013761, cfcenter@paidon-agiasofia.gr

Το Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Παίδων- Αγία Σοφία λειτουργεί από το 1961 και το 1987 εντάχθηκε στο ΕΣΥ ως αυτοδύναμο τμήμα. Είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό κέντρο Κυστικής Ίνωσης στην Ελλάδα, όπου παρακολουθούνται σήμερα περισσότερα από 300 παιδιά με Κυστική Ίνωση. Οι ασθενείς παρακολουθούνται σε τακτική βάση με επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία του Τμήματος ανά 1-3 μήνες. Επίσης ένας μικρός αριθμός παιδιών νοσηλεύεται κάθε μήνα στο Νοσοκομείο. 

Το τμήμα στελεχώνεται από τους ιατρούς κα Λούκου Ιωάννα (Διευθύντρια του Τμήματος), κα Πετροχείλου Αργυρή, κα Μουστάκη Μαρία, κα Ζαρκάδα Ιωάννα.

τηλ. 213-2058408 (Γραμματεία- Ραντεβού Εξ. Ιατρεία) Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-15:00, τηλ. 213-2058342 (Νοσηλεία- Έκτακτα Περιστατικά), cystic@sismanoglio.gr

Η Μονάδα Κυστικής Ίνωσης ενηλίκων στο Σισμανόγλειο λειτουργεί από το 1997 και είναι αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ με την υπ’ αρ. 7 απόφαση της 189ης /15-01-2004 Ολομέλειας. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο νοσηλείας και παρακολούθησης ενηλίκων ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα. Παρακολουθούνται περίπου 300 ασθενείς και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται εξαιτίας της συνεχούς ένταξης νέων ασθενών από την αντίστοιχη Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”. Η Μονάδα είναι σε ξεχωριστή αυτόνομη πτέρυγα και αποτελείται από το γραφείο των ιατρών και 10 μονόκλινα δωμάτια με δική τους τουαλέτα. Με δωρεές του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης οι θάλαμοι έχουν εξοπλιστεί με τηλεοράσεις, μικρά ψυγεία και στατικά ποδήλατα. 

Το Τμήμα στελεχώνεται από την Υπεύθυνη της Μονάδας κα Διαμαντέα Φιλία, Πνευμονολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ και την κα Χριστακάκου Αθηνά, Πνευμονολόγο, Επιμελ. Β’ ΕΣΥ.

Κέντρα Θεσσαλονίκης

τηλ. 2310892435

Εξυπηρετεί συστηματικά  περισσότερα από 116 παιδιά με Κυστική Ίνωση, τόσο σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων όσο και σε ενδονοσοκομειακή φροντίδα και νοσηλεία. Τα παιδιά παρακολουθούνται  σε προκαθορισμένες επισκέψεις ανά τρίμηνο σε ειδικό εξωτερικό Ιατρείο που λειτουργεί κάθε Τρίτη και έχουν την δυνατότητα ελεύθερης εισαγωγής στην Κλινική, αν παρουσιάσουν επιδείνωση της υγείας τους. Επίσης παιδιά με μόνιμο αποικισμό από ψευδομονάδα, νοσηλεύονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα  για την λήψη ενδοφλέβιας αγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις η Νοσηλεύτρια της κυστικής ίνωσης  εκπαιδεύει τους γονείς για την  κατ’ οίκον νοσηλεία αυτών των περιστατικών. Υποστηρικτική φυσιοθεραπεία και εκπαίδευση παρέχεται από τους  φυσιοθεραπευτές.

Υπεύθυνη ιατρός του Τμήματος είναι η κα Χατζηαγόρου Ελπίδα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής– Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ.

τηλ. 2313307858, cfkistiki@gmail.com

Το Κέντρο Κυστικής Ίνωσης ενηλίκων του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στο πλαίσιο της Πνευμονολογικής- Φυματιολογικής Κλινικής ΑΠΘ και αποτελεί το μοναδικό κέντρο παρακολούθησης ενηλίκων ασθενών με Κυστικη Ίνωση στη Β. Ελλάδα, καθώς και ένα από τα δύο οργανωμένα κέντρα ενηλίκων στην Ελλάδα. Σε αυτό παρακολουθούνται σήμερα πάνω από 60 ενήλικες ασθενείς με Κυστική Ίνωση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Ήπειρο. Ο αριθμός των ασθενών του κέντρου αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο, καθώς σταδιακά μεταβαίνουν στο Κέντρο πάνω από 30 ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι παρακολουθούνται στα παιδιατρικά τμήματα Κυστικής Ίνωσης του Παπαγεωργίου και του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη. 

Το Τμήμα στελεχώνεται από την Υπεύθυνη του Κέντρου κα Κατερίνα Μανίκα, Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και τις πνευμονολόγους κα Χατζημήτροβα, κα Παπαδάκη Ελένη, κα Σιωνίδου.

Ιατρεία Κυστικής Ίνωσης

τηλ. 210 5832044, fax: 2105832229, τηλ. για ραντεβού: 1535 (κωδ. 06881), ωράριο λειτουργίας: 09.00-14.00, χώρος Ιατρείου: ισόγειο, ημέρες λειτουργίας Εξωτερικών Ιατρείων (εκτός από τις ημέρες εφημερίας του Νοσοκομείου) : Δευτέρα

Από το 2013 ξεκίνησε η έναρξη λειτουργίας ιατρείου Κυστικής Ίνωσης στην Παιδοπνευμονολογική Μονάδα της Γ. Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ Αττικόν, όπου παρακολουθείται ένας μικρός αριθμός παιδιών με Κυστική Ίνωση από τον κ. Κωνσταντίνο Δούρο, Παιδοπνευμονολόγο – Παιδοαλλεργιολόγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής, σε συνεργασία με το τμήμα Κυστικής Ίνωσης Παίδων- Αγ. Σοφία.

Παρακολουθούνται περίπου 30 ασθενείς με Κυστική Ίνωση από την κ. Μαρία Φωτουλάκη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα τμήματα Κυστικής Ίνωσης των νοσοκομείων Ιπποκράτειο και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Παρακολουθούνται 9 παιδιά με ΚΙ στο εξωτερικό ιατρείο από τον υπεύθυνο ιατρό, κ. Μπόλη Κωνσταντίνο, Διευθυντή ΕΣΥ Παιδιατρικής, σε συνεργασία με τα Κέντρα Κ.Ι. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε συνεργασία με τα Κέντρα Κ.Ι. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρακολουθούνται 11 ενήλικες ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο Κυστικής Ίνωσης κάθε Πέμπτη από τον υπεύθυνο ιατρό, κ. Πιτσιδιανάκη Γεώργιο, Διευθυντή ΕΣΥ Πνευμονολογίας και ένας αριθμός παιδιών με Κ.Ι. από τον παιδίατρο κ. Παρασκάκη Εμμανουήλ.

Το ιατρείο της Κυστικής Ινωσης λειτουργεί επίσημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τον Νοέμβριο του 2022 κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα, με υπεύθυνες ιατρούς την κα Καρέτση Ελένη και την κα Περλεπέ Γαρυφαλλιά-Ειρήνη. Στο ιατρείο παρακολουθούνται 8 ασθενείς. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω της γραμματείας των Εξωτερικών Ιατρείων στο τηλ. 2413501179.