ΕΟΜ 28/12/2017

ΕΟΜ 28/12/2017 HCFA TEAM 15 Ιανουαρίου, 2018

ΕΟΜ 28/12/2017

Εξλίξεις στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

 

Την Πέμπτη 28/12/2017 οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας Δημήτρης Κοντοπίδης, Άννα Σπίνου, Βασίλης Παληός, Γιάννης Σπίνος, η Διευθύντρια της Μονάδας Κ.Ι. του Σισμανογλείου κ. Διαμαντέα Φιλία και η γραμματέας της Μονάδας Κ.Ι. κ. Παπαγεωργακοπούλου Τόνυ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Καραμπίνη Ανδρέα για την συζήτηση των θεμάτων σχετικά με τις διαδικασίες μεταμοσχεύσεων πνευμόνων.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, ενώ οι ασθενείς μας εξυπηρετούνται με διακρατική συμφωνία στο ΑΚΗ της Βιέννης. Παρότι η συνεργασία της χώρας μας με το συγκεκριμένο κέντρο γίνεται με μεγάλη επιτυχία αναφορικά με τους προ-μεταμοσχευτικούς ελέγχους αλλά και τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, είναι μια προσωρινή λύση. Ταυτοχρόνως υπάρχει πρόβλημα στην μετέπειτα παρακολούθηση των ήδη μεταμοσχευμένων ασθενών κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ύστερα και από την πρόσφατη, μη επιτυχή έκβαση της προσπάθειας ολοκλήρωσης μεταμοσχευτικού κέντρου πνευμόνων στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, υπάρχει άμεση ανάγκη οριστικής επίλυσης.  

 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Καραμπίνης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στον ΕΟΜ και με την συνεχή μας συνεργασία, επέδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον, με επιτυχείς παρεμβάσεις και αποτελέσματα  Μετά την επιτυχή διακρατική συμφωνία ανανέωσης συμβολαίου μεταξύ ΕΟΜ, Σισμανογλείου και ΑΚΗ- Βιέννης, βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση οριστικής επίλυσης και επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε αυτά τα πλαίσια έγινε και το κάλεσμα του κ. Κλεπέτκο, του συντονιστή της μεταμοσχευτικής ομάδας του AKH της Αυστρίας στο “Ωνάσειο” τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ. Κλεπέτκο σε μια εκτενή παρουσίαση, ανέλυσε εκτός των άλλων τις προϋποθέσεις έναρξης ενός μεταμοσχευτικού προγράμματος σε μια χώρα, την επιτυχή συνεργασία με Ελλάδα καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης προγράμματος μεταμοσχεύσεων και χώρα μας.

  
** Αναλυτικό Δ.Τ. από την επίσκεψη κ.Κλεπετκο εδώ.


Διακρατική Συμφωνία έναρξης Μεταμοσχευτικού  Προγράμματος Πνευμόνων μεταξύ “Ωνασείου” και AKH  Βιέννης

 

 

Ως συνέχεια όλων των παραπάνω ενεργειών ο κ. Καραμπίνης μας ανακοίνωσε την επιτυχή διακρατική συμφωνία έναρξης μεταμοσχευτικού  προγράμματος μεταξύ “Ωνασείου” και AKH  Βιένης κατά την οποία θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποτελεσματική οργάνωση των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στην Ελλάδα. Κατά το α’ τρίμηνο του 2018 αναμένεται να πάνε για εκπαίδευση 2 θωρακοχειρουργοί  στο AKH της Αυστρίας, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν εντατικολόγοι και όλες οι απαραίτητες ειδικότητες. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καραμπίνης μας ενημέρωσε σχετικά με το ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης του προγράμματος, ενώ από την μεριά μας ως ασθενείς αλλά και εκ μέρους του Σισμανογλείου επισημάνθηκε η ανάγκη για υποστήριξη των ήδη μεταμοσχευμένων ασθενών με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και κατάλληλες υποδομές καθώς και η τήρηση των προδιαγραφών. Τέλος η διατήρηση της προσωρινής πρόσβασης για μεταμοσχεύσεις στην Αυστρία αλλά και η ομαλή μετάβαση σε κάθε βήμα θεωρείται αναμφισβήτητη.

 

Ο Σύλλογος μας θα συνεχίσει την υποστήριξη του δικαιώματος στην 2η ευκαιρία για Ζωή των ασθενών με Κυστική Ίνωση  μέσω της μεταμόσχευσης, όπως με συνέπεια ξεκίνησε τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις επί του θέματος από το 2012.

Από την επίσκεψη του κ. Κλεπέτκο στο Ωνάσειο


κ. Καραμπίνης και κ. Κλεπέτκο


κ. Κλεπέτκο και κ. Κοντοπίδης