Εκτός Ευρωπαϊκού Registry η Κυστική Ίνωση στο «Αγ Σοφία» Παίδων

  • Αρχική
  • Εκτός Ευρωπαϊκού Registry η Κυστική Ίνωση στο «Αγ Σοφία» Παίδων
Εκτός Ευρωπαϊκού Registry η Κυστική Ίνωση στο «Αγ Σοφία» Παίδων HCFA TEAM 12 Δεκεμβρίου, 2019

Εκτός Ευρωπαϊκού Registry η Κυστική Ίνωση στο «Αγ Σοφία» Παίδων

Για ακατανόητους μέχρι στιγμή λόγους, το τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Παίδων «Αγία Σοφία» δεν έχει ανανεώσει τα στοιχεία των ασθενών με Κυστική Ίνωση στο «Ευρωπαϊκό Registry» όπου συμμετείχε τις προηγούμενες χρονιές μαζί με τα υπόλοιπα κέντρα της Ελλάδος, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο σύνολο του εθνικής καταγραφής προκαλώντας την επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής επιτροπής καταγραφής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης (ECFS).

 

 

Τα οφέλη του Ευρωπαϊκού registry

Το «ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής – registry»,  European Cystic Fibrosis Society Patient Registry (ECFSPR), λειτουργεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης (European Cystic Fibrosis Society) και συλλέγει ανώνυμα δημογραφικά και κλινικά δεδομένα με τα την συναίνεση των ασθενών με Κ.Ι. από όλη την Ευρώπη. Η ανάλυση και σύγκριση των δεδομένων βοηθά στην εμβάθυνση της κατανόησης της νόσου, την προώθηση κανόνων για καλύτερες παροχές Υγείας, και στοιχεία για επιδημιολογική έρευνα. Στο ευρωπαϊκό registry συμμετέχουν σήμερα 35 ευρωπαϊκές χώρες με περισσότερους από 48.000 ασθενείς με Κ.Ι. . 

 

Η συμμετοχή της Ελλάδος

Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες που πρωτοστάτησε από πλευράς ασθενών ο Σύλλογός μας, καταφέραμε και εντάθηκαν όλες οι μονάδες και τμήματα της Ελλάδας («Ιπποκράτειο» και «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, «Σισμανόγλειο» και  «Αγ.Σοφία» Αθήνας) για πρώτη φορά το 2015, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ιπποκράτειο» έχει ξεκινήσει πρώτο από το 2010. Αποτέλεσμα ήταν η ένταξη των στοιχείων μας για πρώτη φορά συνολικά ως χώρα, στο report του 2014, καλύπτοντας περισσότερο από το 90% των ασθενών μας , αυξάνοντας το κύρος, την αξιοπιστία και την δυναμική της χώρας μας αλλά και συμβάλλοντας στις κοινές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής κοινότητας Κ.Ι.

Ακολουθούν ενδεικτικά οφέλη της συμμετοχής της Ελλάδας στο registry: 

  • Αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπευτικών αγωγών του κάθε Κέντρου και να τη συγκρίνουμε με αντίστοιχες άλλων Κέντρων ΚΙ σε άλλα κράτη στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

  • – Εκτιμούμε ποιες θεραπείες είναι περισσότερο χρήσιμες και κατά πόσο βελτιώνεται η φροντίδα των ασθενών.

  • – Εκτιμούμε την επιδημιολογία της νόσου, πχ επιπλοκές, νέα λοιμογόνα στελέχη,  κτλ.

  • – Βοηθούμε στο σχεδιασμό μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων για τους ασθενείς με ΚΙ.

  • – Εντοπίζουμε τις ομάδες ασθενών που θα είναι κατάλληλες για νέες θεραπευτικές αγωγές, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες.

 

Συμβολή των δεδομένων του registry στις διεκδικήσεις μας

Σημαντικό ρόλο της αξιοποίησης των δεδομένων του registry, εκτός από την επιστημονική κοινότητα, είναι και η χρήση των δεδομένων του και από εμάς τους εκπροσώπους των ασθενών για τις διεκδικήσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η καταλυτική συνεισφορά του registry στην ένταξη μας ως χώρα στις πρόσφατες  κλινικές μελέτες για τις καινοτόμες θεραπείες της Vertex αλλά και στις πρόσφατες διεκδικήσεις του Συλλόγου μας για τον καινοτόμο 3πλο συνδυασμό «Trikafta». Η συλλογή στοιχείων από το registry με αναφορές μας στο πλήθος του συνόλου των επιλέξιμων ασθενών μας για τον 3πλο συνδυασμό «Trikafta» κατά προσέγγιση αλλά και του πλήθους των ασθενών της ομάδας αυξημένου κινδύνου που βρίσκονται σε αναπνευστική ανεπάρκεια <40% FEV1 ενισχύει τα επιχειρήματά μας στην διεκδίκηση της άμεσης πρόσβασή μας σε αυτές τις καινοτόμες θεραπείες. 

 

Το πρόβλημα στο τμήμα Κ.Ι. «Αγ Σοφία» Παίδων

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος ξεκίνησε το φθινόπωρο η προγραμματισμένη ανανέωση των δεδομένων από όλα τα τμήματα Κ.Ι. της Ελλάδος. Τα μέλη της  ευρωπαϊκής επιτροπής του registry (Alice Fox και Nadine Warnke) επισκέφτηκαν τα τμήματα Κ.Ι. «Σισμανογλείου» στην Αθήνα και τους ιατρούς των τμημάτων Κ.Ι. «Ιπποκρατείου» / «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης στις 17/10/2019 και 18/10/2019  αντίστοιχα. Προς μεγάλη μας έκπληξη η διευθύντρια του Αγ Σοφία κ.Λούκου, δεν επέτρεψε την συμμετοχή του τμήματος στο ευρωπαϊκό registry παρά τις εκκλήσεις των συναδέλφων της, του Συλλόγου μας και τις επαναλαμβανόμενες επιστολές του «Ευρωπαϊκού registry» ενώ μέχρι σήμερα δεν μας έχει εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην εθνική μας συμμετοχή αλλά και σε κάθε πολύτιμη πληροφορία που αξιοποιούμε ως ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την 1η εγγραφή των ασθενών που είναι μια μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία, χρειάζεται μόνο μια ανανέωση των στοιχείων που δεν απαιτεί πολύ χρόνο, μπορεί να προγραμματιστεί καθώς είναι σε ετήσια βάση και που μπορούν να συμβάλλουν και οι 3 ιατροί που βρίσκονται στο συγκεκριμένο τμήμα. Μάλιστα για την ένταξη του συγκεκριμένου τμήματος στο «Ευρωπαϊκού registry» είχαν γίνει πολλές, επίμονες και μακροχρόνιες προσπάθειες στο παρελθόν, όπου το 2015 καταφέραμε και εντάχθηκε και το τμήμα Κ.Ι. του Αγ. Σοφία με την υποστήριξη του τότε και σημερινού διοικητή κ.Παπασάββα. 

 

Την επίσημη αντίδραση του διευθυντή της Ευρωπαϊκής επιτροπής καταγραφής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης (ECFS) προκάλεσε η συγκεκριμένη κατάσταση, όπου με επίσημη επιστολή καλεί το τμήμα του «Αγ. Σοφία» να εντάξει τους 200 περίπου ασθενείς που λείπουν από την εθνική καταγραφή μαζί με τα υπόλοιπα κέντρα, επισημαίνοντας της σημασία που έχει για την χώρα μας αλλά και παγκοσμίως η συγκεκριμένη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2015. 

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:

τα στοιχεία των ασθενών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποιουδήποτε ιατρού, ώστε να τα χρησιμοποιεί όποτε, όπου και εάν αυτός θέλει. Όταν ο ασθενής υπογράφει την συναίνεση για την χρησιμοποίηση των στοιχείων του στο «registry» αποτελεί ταυτόχρονα και «εντολή» στον υπεύθυνο ιατρό ώστε να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες που λειτουργούν προς όφελος πρωτίστως του ασθενή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση οι ασθενείς να εργαλοιοποιηθούν , όπως έχει γίνει και στο παρελθόν από το συγκεκριμένο τμήμα. Μετά τις επαναλαμβανόμενες μας ειδοποιήσεις και επιστολές στην διευθύντρια του τμήματος αλλά και στην διοίκηση του νοσοκομείου προχωράμε στην δημόσια έκκληση άμεσης επίλυσης του θέματος.

 

Ζητούμε την άμεση ένταξη των ασθενών του τμήματος στο Ευρωπαϊκό registry,
όπως αυτό γινόταν και τις προηγούμενες χρονιές, ιδίως σε εποχές που τα στοιχεία του  «registry» αποτελούν σημαντικό εργαλείο της επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών, συσχετίζονται και με τις καινοτόμες θεραπείες που αντιστοιχούν στους γονότυπους των ασθενών και μας είναι απαραίτητο.  

 


Τα μέλη της  ευρωπαϊκής επιτροπής του registry Alice Fox και Nadine Warnke επισκέφτηκαν τα τμήματα Κ.Ι. «Ιπποκρατείου» / «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης στις 18/10/2019  παρουσία της Υπεύθυνης Παιδιάτρου κ.Χατζηαγόρου και Πνευμονολόγου κ.Μανίκα

 


Τα μέλη της  ευρωπαϊκής επιτροπής του registry Alice Fox και Nadine Warnke επισκέφτηκαν τα τμήματα Κ.Ι. «Ιπποκρατείου» / «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης στις 18/10/2019  παρουσία της Υπεύθυνης Παιδιάτρου κ.Χατζηαγόρου και Πνευμονολόγου κ.Μανίκα

 

 

 


Τα μέλη της  ευρωπαϊκής επιτροπής του registry Alice Fox και Nadine Warnke επισκέφτηκαν τα τμήματα Κ.Ι. «Σισμανογλείου» στην Αθήνα 17/10/2019 παρουσία των πνευμονολόγων κ.Διαμαντέα, κ.Σταγάκη, κ.Μπουργάνη

 

 

 


Τα μέλη της  ευρωπαϊκής επιτροπής του registry Alice Fox και Nadine Warnke επισκέφτηκαν τα τμήματα Κ.Ι. «Σισμανογλείου» στην Αθήνα 17/10/2019 όπου συναντήθηκαν με τον επίτιμο Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Δημήτρη Κοντοπίδη