Μείωση Φλεγμονών με Orkambi/Symkevi σε Ασθενείς με Κ.Ι.

  • Αρχική
  • Μείωση Φλεγμονών με Orkambi/Symkevi σε Ασθενείς με Κ.Ι.
Μείωση Φλεγμονών με Orkambi/Symkevi σε Ασθενείς με Κ.Ι. HCFA TEAM 24 Μαΐου, 2020

Μείωση Φλεγμονών με Orkambi/Symkevi σε Ασθενείς με Κ.Ι.

Τα φάρμακα Orkambi και Symkevi μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές στους ασθενείς με ΚΙ

 

Στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση εμφανίζονται υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις που συμβάλλουν σημαντικά στη φθορά των πνευμόνων. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή γνώση για την αιτία και τη θεραπεία τους. Μία μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το CF Trust, στο πανεπιστήμιο του Leeds, έδειξε πως τα φάρμακα Orkambi και Symkevi (CFTR τροποποιητές) μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στα άτομα με ΚΙ, ενώ επίσης ανακαλύφθηκαν νέοι τρόποι μελέτης των φλεγμονών.

Η CFTR πρωτεΐνη λαμβάνει μέρος σε πολλές διαδικασίες του κυττάρου όπως και στη φλεγμονή. Η φλεγμονή αποτελεί κομμάτι του φυσικού αμυντικού συστήματος του σώματος μας για την απομάκρυνση των λοιμώξεων και την αντιμετώπιση της βλάβης των ιστών. Όταν η πρωτεΐνη CFTR είναι ελαττωματική, τότε παρατηρούνται υπερ-φλεγμονές, δηλαδή υπερβολικού βαθμού φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν στη μόνιμη βλάβη των πνευμόνων.

Οι καθηγητές Michael McDermott, Daniel Peckham και Dr Sinisa Savic, οι οποίοι διευθύνουν το Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας για τη φλεγμονή και τις αρθρώσεις (SRC) και εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια ερευνητική μελέτη που εντοπίζει μια νέα σχέση μεταξύ της πρωτεΐνης CFTR και των φλεγμονών στα άτομα με ΚΙ. Εφάρμοσαν αυτή τη γνώση για να διευρύνουν την κατανόησή μας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων Orkambi και Symkevi.

 

Μαθαίνοντας περισσότερα για το Orkambi και το Symkevi

Οι CFTR τροποποιητές Orkambi και Symkevi λειτουργούν διορθώνοντας μερικώς την ελαττωματική πρωτεΐνη CFTR, διασφαλίζοντας ότι παίρνει τη σωστή θέση της στην κυτταρική μεμβράνη και ότι λειτουργεί σωστά. Όπως όλα τα νέα φάρμακα, τα Orkambi και Symkevi ελέγχθηκαν διεξοδικά, τόσο στο εργαστήριο όσο και σε κλινικές δοκιμές, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, παρά τα πολλά χρόνια των δοκιμών, υπάρχουν ακόμα πολλά για να μάθουμε πώς ακριβώς λειτουργούν. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν είχε διερευνήσει εάν αυτά τα φάρμακα μπορούσαν να διορθώσουν τις υπερ-φλεγμονές στην Κυστική Ίνωση.

 

Κατανοώντας την υπερ-φλεγμονώδη αντίδραση στην Κυστική Ίνωση

Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης ή της βλάβης, διαφορετικές διαδικασίες στα κύτταρα μας ενεργοποιούνται ώστε να διατηρηθεί το σώμα υγιές και η φλεγμονή είναι το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών. Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην ΚΙ, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το ρόλο όλων αυτών των μεμονωμένων διαδικασιών που μπορούν να προκαλέσουν μία φλεγμονή.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds εστίασαν σε μια από αυτές τις διαδικασίες γνωστές ως “φλεγμονόσωμα”. Ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα των χημικών ουσιών στο αίμα που εμπλέκονται στην πρόκληση του φλεγμονώματος ήταν αυξημένα σε άτομα με ΚΙ, σε σύγκριση με τα επίπεδα σε άτομα χωρίς την πάθηση. Αυτή η εργασία υποδηλώνει ότι το φλεγμονόσωμα ενεργοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα με ΚΙ, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί υπάρχουν οι υπερ-φλεγμονές.

 

Τι έκαναν οι ερευνητές; 

Σε αυτήν την ερευνητική μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν εάν τα Orkambi και Symkevi μπορούσαν να διορθώσουν την ελαττωματική φλεγμονώδη διαδικασία. Αρχικά, πήραν αίμα από ασθενείς που δεν λάμβαναν τους CFTR τροποποιητές και υπέβαλαν σε θεραπεία τα κύτταρα του αίματος τους με Orkambi ή Symkevi στο εργαστήριο και στη συνέχεια πυροδότησαν τεχνητά το φλεγμονόσωμα. Τα φάρμακα μπόρεσαν να μειώσουν τη δράση του φλεγμονοσώματος. Στη συνέχεια, μέτρησαν τα επίπεδα φλεγμονής στα δείγματα αίματος από άτομα με ΚΙ που πρόσφατα άρχισαν να παίρνουν Orkambi και Symkevi. Διαπίστωσαν επίσης ότι η φλεγμονή είχε μειωθεί δραστικά, με το Symkevi να δείχνει ένα ισχυρότερο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν ανακαλύψει στις εργαστηριακές τους μελέτες.

 

Μετρήθηκαν τα επίπεδα φλεγμονής σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 21 άτομα με ΚΙ που λάμβαναν είτε Orkambi είτε Symkevi μεπαρηγορητική χρήση (οι οποίοι είχαν πνευμονική λειτουργία λιγότερο από 40% του προβλεπόμενου FEV1 τους) (η μελέτη διεξήχθη πριν από τον Οκτώβριο του 2019, πριν εγκριθεί η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα στην Αγγλία).

 

Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση;

Αυτή η μελέτη με επικεφαλείς συγγραφείς τους Dr. Heledd Jarosz-Griffiths, Thomas Scambler και τους συνεργάτες τους παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τις υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις στην ΚΙ και δείχνει για πρώτη φορά πώς το Orkambi και το Symkevi μπορεί να έχουν ευεργετικό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα απαιτούνται μελλοντικές ερευνητικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν πως τα ίδια αποτελέσματα του Orkambi και του Symkevi παρατηρούνται και σε άτομα με ΚΙ με καλύτερη πνευμονική λειτουργία.

Οι μέθοδοι για τη μέτρηση των επιπέδων φλεγμονής στο αίμα που αναπτύχθηκαν σε αυτήν τη μελέτη θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της φλεγμονής σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές για την Κυστική Ίνωση.

 

Πηγή: https://elifesciences.org/articles/54556