Η έγκριση άδειας κυκλοφορίας του ORKAMBI από την Ε.E είναι γεγονός!

  • Αρχική
  • Η έγκριση άδειας κυκλοφορίας του ORKAMBI από την Ε.E είναι γεγονός!
Η έγκριση άδειας κυκλοφορίας του ORKAMBI από την Ε.E είναι γεγονός! HCFA TEAM 21 Νοεμβρίου, 2015

Η έγκριση άδειας κυκλοφορίας του ORKAMBI από την Ε.E είναι γεγονός!

Η έγκριση άδειας κυκλοφορίας του ORKAMBI από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι γεγονός! 

 

Πρόκειται για την έγκριση του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία ORKAMBI (lumacaftor/ivacaftor) που στοχεύει στα αίτια της νόσου και όχι στα συμπτώματά της. Αφορά τους ομόζυγους ασθενείς που έχουν 2 φορές την μετάλλαξη DF508 ηλικίας άνω των 12 ετών. Έτσι λοιπόν η Vertex θα ξεκινήσει την εκστρατεία έγκρισης αποζημίωσης από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην χώρα μας  υπολογίζονται αρκετοί ασθενείς (ίσως και 60-80) που ακόμη δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Αυτό διότι  μόλις στην φετινή ευρωπαϊκή καταγραφή εντάχθηκαν για πρώτη φορά και τα κέντρα της Αθήνας που παρακολουθούν την πλειοψηφία των ασθενών με Κυστική Ίνωση.

Ο Πανελλήνιος  Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης ”E.E.I.K.”  ενημέρωσε και φέτος έγκαιρα τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΠYΥ,ΙΦΕΤ) αμέσως όταν  έγινε και η πρώτη θετική γνωμοδότηση από Ευρωπαϊκή επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015. Ταυτόχρονα  ο Πρόεδρος Δ. Κοντοπίδης και Γραμματέας  Γ. Σπίνος πραγματοποίησαν  προγραμματισμένη  συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ Κ. Μακριδάκη () και ενημέρωσαν  τον Υπουργό μέσω της συνεργάτιδας του κ.Παπαθανασίου σε επίσης προγραμματισμένη συνάντηση (). Πλέον αναμένουν  την θετική του ανταπόκριση, ενώ βρίσκονται και σε άμεση επαφή με στόχο την πραγματοποίηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την διάθεση του φαρμάκου στην  χώρα μας.

 

Περισσότερα από την ανακοίνωση της Vertex εδώ: