ΕΟΠΥΥ 19/11/2019

ΕΟΠΥΥ 19/11/2019 HCFA TEAM 23 Νοεμβρίου, 2019

ΕΟΠΥΥ 19/11/2019

EOPYY L

Δέσμευση Αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ για Νεφελοποιητές & φυσιοθεραπείες Κ.Ι. – Πρόσβαση σε Trikafta 

Αποζημίωση νεφελοποιητών-αναλωσίμων και φυσιοθεραπειών για Κ.Ι. 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι με προσωπική δέσμευση της Αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ κας Καρποδίνη Θεανώς ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες ένταξης στο ηλεκτρονικό σύστημα και αποζημίωσης ειδικών νεφελοποιητών νέας γενιάς (eflow) και αναλωσίμων τους καθώς και των 10 φυσικοθεραπειών το μήνα για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Στην προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης, την Τρίτη 19/11/2019, με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης  κ. Δημήτρη Κοντοπίδη, κα Άννα Σπίνου και κ. Βασίλη Παληό με την Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ κα Καρποδίνη Θεανώ και την Προϊσταμένη Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων ΕΟΠΥΥ κα Κανή Χαρίκλεια εντοπίστηκαν τα σημεία όπου είχαν ”κολλήσει” οι συγκεκριμένες διαδικασίες, δεδομένου ότι για τις συγκεκριμένες παροχές έχει εκδοθεί σχετικός ΕΚΠΥ από τον περασμένο χειμώνα, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις, επιστολές και δεσμεύσεις με τον Σύλλογό μας καθ’όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. (Τελευταία συνάντηση επί των ίδιων θεμάτων στις 14/3/2019) 

Καθυστερήσεις σε Kalydeco, Orkambi, Symkevi 

Επισημάνθηκαν για μια μια ακόμη φορά οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών μας στους συνδυασμούς Kalydeco, Orkambi, Symkevi μέσω ΙΦΕΤ, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα εισαγωγής τους απευθείας μέσω ΕΟΠΥΥ και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Πρόσβαση στο νέο 3πλό  συνδυασμό Trikafta 

Στα ίδια πλαίσια συζητήθηκαν οι δυνατότητες πρόσβασης των ασθενών μας στο νέο καινοτόμο συνδυασμό φαρμάκων Trikafta, ο οποίος έχει ήδη πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), ενώ έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη πρόσβασης των ασθενών υψηλού κινδύνου με αναπνευστική λειτουργία FEV1<30% καθώς και των επιβαρυμένων ασθενών με αναπνευστική λειτουργία FEV1<40% τόσο στα πλαίσια εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ αλλά και μέσω προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), η ανάγκη δημιουργίας Μητρώου ασθενών για την Κυστική Ίνωση για την συνταγογράφηση των συγκεκριμένων θεραπειών (όπως έχει γίνει και σε άλλες παθήσεις) με την εξασφάλιση κλειστών προϋπολογισμών, καθώς και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης της τιμής με την φαρμακευτική εταιρεία για απευθείας εισαγωγή των συγκεκριμένων συνδυασμών φαρμάκου και αποζημίωση μέσω ΕΟΠΥΥ.

Η συνάντηση μας με την Αντιπρόεδρο κα Καρποδίνη ανανεώθηκε, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία για συζήτηση και επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση.