ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Κ.Ι.

  • Αρχική
  • ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Κ.Ι.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Κ.Ι. HCFA TEAM 6 Μαρτίου, 2020

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Κ.Ι.

 

Αγαπητοί ασθενείς και γονείς,

σε συνεννόηση με τους γιατρούς μας σας ενημερώνουμε για κάποιες βασικές οδηγίες προφύλαξης από τον κοροναϊό με βάση τις νεώτερες εξελίξεις:

 

 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Κ.Ι. 

Αγαπητοί ασθενείς και γονείς,

σε συνεννόηση με τους γιατρούς μας σας ενημερώνουμε για κάποιες βασικές οδηγίες προφύλαξης από τον κοροναϊό με βάση τις νεώτερες εξελίξεις:

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Και για τους ασθενείς με ΚΙ ισχύουν οι γενικές οδηγίες προφύλαξης όπως αναφέρονται στο   site του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη .

 

ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑ
Σε περίπτωση πρόσφατου ταξιδιού (τις τελευταιες 2 εβδομάδες) στο εξωτερικό ιδιαίτερα σε χώρες με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ή επαφής με ύποπτο κρούσμα και εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, στην παρούσα φάση επικοινωνούμε άμεσα με τον ΕΟΔΥ(τηλ: 210.52.12.054 ). ΔΕΝ επισκεπτόμαστε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας και ιδιαίτερα τα τμήματα Κ.Ι. χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

 

 

ΜΟΝΑΔΑ Κ.Ι. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ 

Οι ασθενείς που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία τις επόμενες εβδομάδες που αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, θα λαμβάνουν τηλεφώνημα από την Τώνη και αν είναι σε σταθερή κατάσταση καλό είναι να επανατοποθετούν το ραντεβού τους σε 2-3 μήνες. Σκόπιμο είναι τις επόμενες εβδομάδες να επισκέπτονται το τμήμα και το Νοσοκομείο γενικότερα μόνο οι ασθενείς που έχουν πιο σοβαρά θέματα και με όλες τις προφυλάξεις. Επίσης κατά τις μετακινήσεις να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ασθενείς που έχουν ραντεβού μόνο ή κυρίως για συνταγογράφηση, επίσης να ενημερώνουν την Τώνη ώστε να συνταγογραφούνται τα φάρμακα και κάποιος οικείος (καλύτερα όχι ο ίδιος ο ασθενής), να έρχεται να παίρνει τις συνταγές.

Επίσης έχουν προετοιμαστεί βεβαιώσεις προκειμένου να προμηθεύονται οι ασθενείς μάσκες από τα φαρμακεία (γιατί πλέον υπάρχει εντολή να χορηγούνται μόνο σε ευπαθείς ομάδες).

 

 

ΜΟΝΑΔΑ Κ.Ι. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ 

Οι ασθενείς που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, θα  επικοινωνούν με τη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης του Ιπποκρατείου (2310892435), προκειμένου να γίνει συνεννόηση για την αναγκαιότητα της επίσκεψης ή την αναβολή του προγραμματισμένου ραντεβού. Είναι σημαντικό κατά τις επόμενες εβδομάδες να περιορίζονται οι επισκέψεις στις απαραίτητες, να αποφεύγονται οι χώροι όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός (πχ μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.) και να τηρούνται οι κανόνες της ατομικής υγιεινής.

 

ΜΟΝΑΔΑ Κ.Ι. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Οι ασθενείς που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία τις επόμενες εβδομάδες που αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, θα λαμβάνουν λίγες μέρες πριν τηλεφώνημα από το προσωπικό του ιατρείου, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και η αναγκαιότητα της επίσκεψης. Καλό είναι να αποφεύγεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένος ιατρικός λόγος. Για όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες (συντογογράφηση, γνωματεύσεις κτλ) είναι προτιμότερο να γίνεται επικοινωνία με τη γραμματέα του Κέντρου, κ. Άννα Τσάκωνα τηλεφωνικά τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη ή μέσω email. Οι επιλογές είναι είτε να έρθει κάποιος συνοδός είτε να αποσταλούν από μας τα έγγραφα (μέσω email αν πρόκειται για 1-2 σελίδες, ή μέσω courier αν είναι περισσότερες).

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δεν είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δηλαδή δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον Covid-19. Ωστόσο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου από την άποψη της βαρύτητας μιας ενδεχόμενης λοίμωξης από το νέο ιό. Αυτό σημαίνει ότι είναι φρόνιμο να αποφεύγουν κάθε χώρο όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, γυμναστήρια, και σαφώς νοσοκομεία.