Κυστική Ίνωση και Κατοικίδια Ζώα

  • Αρχική
  • Κυστική Ίνωση και Κατοικίδια Ζώα
Κυστική Ίνωση και Κατοικίδια Ζώα HCFA TEAM 11 Απριλίου, 2020

Κυστική Ίνωση και Κατοικίδια Ζώα

pets F

Πώς οι μικροί μας φίλοι, τα ζώα, επηρεάζουν την ασθένεια μας;

Σε μία μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, συλλέχθηκαν δεδομένα από 703 ασθενείς με Κυστική Ίνωση που μεγάλωναν σκύλους ή/ και γάτες. Ένα σημαντικό εύρημα είναι πως είτε είχε ο ασθενής κατοικίδιο είτε όχι, ο ρυθμός εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού ήταν ο ίδιος. Άρα το να έχει ένας ασθενής με Κυστική Ίνωση κατοικίδιο ζώο δεν επηρεάζει σημαντικά τη πάθηση αρκεί να παίρνει κάποια προστατευτικά μέτρα!

Ποια είναι τα οφέλη του να έχεις κατοικίδιο;

Τα κατοικίδια και οι ιδιοκτήτες δημιουργούν μία πολύ ισχυρή σχέση αγάπης η οποία έχει αποδειχθεί πως ωφελεί πολύ την υγεία, από τη μείωση της πίεση του αίματος μέχρι τη μείωση πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης. Το κατοικίδιο μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός σας φίλος, που θα σας στηρίζει κι εσείς φυσικά θα του το ανταποδίδετε.

Τα ζώα χρειάζονται μία σταθερή ρουτίνα, την οποία μπορεί ένας ασθενής να επιτύχει με το να προσαρμόσει τη ζωή του με αυτή του κατοικίδιου. Συνδυάζοντας το πρόγραμμα σας με αυτό του κατοικίδιου ζώου σας, μπορείτε παράλληλα να κάνετε τη δική σας θεραπεία (να πάρετε το φάρμακο σας , το εισπνεόμενο σας, ή να κάνετε τη φυσιοθεραπεία σας, πάντα ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής) .

Επίσης, τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται άσκηση όπως και οι ασθενείς. Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να βγείτε έξω μαζί με το κατοικίδιο σας, σαν ομάδα, γυμνάζοντας έτσι το σώμα σας και το ζώο σας!

Τι κατοικίδιο να πάρω που να μην επηρεάσει την ασθένεια μου;

Συνήθως με μία πρώτη σκέψη, ο πρώτος παράγοντας που σκέφτεται ένας άνθρωπος πριν πάρει ένα κατοικίδιο ζώο, είναι εάν θα του προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση. Με μία γρήγορη αναζήτηση, ζώα όπως η γάτα «Sphynx» , το Συριακό χάμστερ, χελώνες, ψάρια, ερπετά, η ράτσα σκύλου «Bichon frise», και άλλες ράτσες που δεν μαδάνε, είναι μία καλή λύση.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και άλλες παραμέτρους στην επιλογή ενός κατοικίδιου. Μπορεί να μη μαδάνε όλα τα ζώα αλλά τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα τους σε μορφή σκόνης μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε κάποιο άνθρωπο.

Επιπλέον, οι χώροι που κοιμούνται τα κατοικίδια ζώα είτε είναι ενυδρεία, είτε είναι κλουβιά, είτε κουτιά, μπορεί να περιέχουν βακτήρια και μύκητες λόγω της σκόνης ή του χώματος ή κάποιου άλλου υλικού, το οποίο μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ασθενή με Κυστική Ίνωση.

Η πιο ασφαλής λύση είναι το παιδί ή ο ενήλικος ασθενής να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, πριν το ζώο έρθει στο σπίτι, για να γίνει αντιληπτό εάν εμφανίζονται αλλεργίες ή όχι.

Μερικά TIPS !

Πριν πάρετε κατοικίδιο ζώο ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα tips για να επιλέξετε με ασφάλεια και υπευθυνότητα ,για εσάς αλλά και για το ζώο :

-Μην επιλέξετε ζώα που ζούνε σε νερό

-Μην επιλέξετε ζώα που χρειάζονται υπόστρωμα για να κοιμηθούνε (πχ ροκανίδι, άμμος και άλλα)

-Όσα ζώα χρειάζονται λεκάνες άμμου για να κάνουν την ανάγκη τους, καλύτερα να μην τα επιλέξετε

-Εάν είστε γονέας, μην πάρετε κάποιο ζώο το οποίο υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του παιδιού σας.

-Αποτρέψτε τα κατοικίδια σας από το να έρθουν σε επαφή με άλλα αδέσποτα ζώα ή κατοικίδια για να αποφύγετε τη μετάδοση ασθενειών.

-Μην αφήνετε το κατοικίδιο σας να έρχεται σε επαφή με κατοικίδιο άλλου ασθενή με Κυστική Ίνωση.

-Μην αφήνετε το κατοικίδιο σας να σας γλείψει στο πρόσωπο ή στο στόμα.

-Είναι απαραίτητο αφού αγγίξετε το ζώο σας, μετά να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή κάποιο αντισηπτικό

Πηγή:https://www.maxor.com/blog/maxor-specialty/cystic-fibrosis-pets