Κυστική Ίνωση & Μεταμόσχευση – Στην Ομάδα Α’ υποκείμενων νοσημάτων για εμβολιασμό από αρχές Μαρτίου

  • Αρχική
  • Κυστική Ίνωση & Μεταμόσχευση – Στην Ομάδα Α’ υποκείμενων νοσημάτων για εμβολιασμό από αρχές Μαρτίου
Κυστική Ίνωση & Μεταμόσχευση – Στην Ομάδα Α’ υποκείμενων νοσημάτων για εμβολιασμό από αρχές Μαρτίου HCFA TEAM 16 Φεβρουαρίου, 2021

Κυστική Ίνωση & Μεταμόσχευση – Στην Ομάδα Α’ υποκείμενων νοσημάτων για εμβολιασμό από αρχές Μαρτίου

emvolio martios F2

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου του Υπουργείου Υγείας, Καθηγήτριας κα Θεοδωρίδου Μαρίας, στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσειο εμβολιασμός της Ομάδας Α’ ανεξαρτήτως ηλικίας, στην οποία ανήκουν η Κυστική Ίνωση και η Μεταμόσχευση.

 

emvolio martios F2

 

Κυστική Ίνωση & Μεταμόσχευση

Στην Ομάδα Α’ υποκείμενων νοσημάτων για εμβολιασμό από αρχές Μαρτίου

 

 

Αγαπητοί μας ασθενείς και γονείς,

 

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, μετά από συνεχή  επικοινωνία των εκπροσώπων του Συλλόγου μας με τους αρμόδιους φορείς, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση και οι μεταμοσχευμένοι μας ασθενείς έχουν ενταχθεί στα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, που θα εμβολιαστούν για covid-19 κατά προτεραιότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. 

 

Συγκεκριμένα τα υποκείμενα νοσήματα χωρίζονται σε δύο ομάδες ανάλογα με τον κίνδυνο νόσησης covid-19. Στην Ομάδα Α’ ανήκουν τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, ενώ στην Ομάδα Β’ ανήκουν τα νοσήματα υψηλού κινδύνου. 

 

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών Καθηγήτριας κας Θεοδωρίδου Μαρίας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου του Υπουργείου Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ασθενών της Ομάδας Α’, ανεξαρτήτως ηλικίας, στην οποία ανήκουν τα παρακάτω νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. 

 

– Μεταμόσχευση (οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων)

– Λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

– Κυστική Ίνωση

– Νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση

– Ενεργός καρκίνος υπό αγωγή (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κλπ)

– Αιματολογικός καρκίνος (νόσηση την τελευταία 5ετία)

– Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διάμεση πνευμονοπάθεια, κλπ

– Ανοσοκαταστολή

– Σύνδρομο Down

 

Ο εντοπισμός των ασθενών μας θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου (ICD-10) στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων των ασθενών μας, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα ειδοποιηθούν μέσω SMS για την ημερομηνία εμβολιασμού τους.

 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ασθενών ηλικίας 18-59 ετών της Ομάδας Β’ των νοσημάτων υψηλού κινδύνου, με ηλικιακή προτεραιότητα, στην οποία ανήκουν: 

 

– Νοσογόνος παχυσαρκία

– Διαβήτης

– Ιστορικό καρκίνου

– Ηπιότερη ανοσοκαταστολή

– Χρόνια νεφρική νόσος

– Χρόνια καρδιολογική νόσος

– Χρόνια νευρολογική νόσος

– Σοβαρή ψυχική νόσος 

– Αιμοσφαιρινοπάθειες

– Φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, κλπ

 

Για το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πορεία των κλινικής έρευνας για την έγκριση νέων εμβολίων, κ.α. μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος «Ο οδικός χάρτης για τον εμβολιασμό COVID-19», αυτήν την Πέμπτη 18/2 στις 12:00 στο https://www.livemedia.gr/greekpatients Στην εκδήλωση, που θα συντονίσει εκ μέρους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Ομότιμος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης και ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Καλαμίτσης. 

 

Αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία και τον εμβολιασμό των ασθενών μας αναμένεται να αναρτηθεί τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, ενώ για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε σχετικά.