Covid-19: Ξεκινούν τα αντιικά χάπια Pfizer στην Κυστική Ίνωση (2)

  • Αρχική
  • Covid-19: Ξεκινούν τα αντιικά χάπια Pfizer στην Κυστική Ίνωση (2)
Covid-19: Ξεκινούν τα αντιικά χάπια Pfizer στην Κυστική Ίνωση (2) HCFA TEAM 23 Μαρτίου, 2022

Covid-19: Ξεκινούν τα αντιικά χάπια Pfizer στην Κυστική Ίνωση (2)

xapia pfizer F1

Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών χαπιών Pfizer σε όσους νοσούν με covid-19 και πάσχουν από Κυστική Ίνωση.

xapia pfizer F1 

23/3/2022

Covid-19: Ξεκινούν τα αντιικά χάπια Pfizer στην Κυστική Ίνωση

 

Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών χαπιών Paxlovid της Pfizer σε όσους νοσούν με covid-19 και πάσχουν από Κυστική Ίνωση. 

Όπως ανακοίνωσε η Αν. Υπουργός Υγεία, κα Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό του Υπουργείου Υγείας στις 21/3, ξεκινά η χορήγηση των χαπιών Pfizer στους ασθενείς που νοσούν με covid-19, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η χορήγηση των χαπιών Merck με θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις. 

 

Τα αντιικά χάπια Pfizer θα χορηγούνται από τη Δευτέρα 28/3 σε ενήλικους ασθενείς και παιδιά άνω των 12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 κιλών, με την ίδια διαδικασία όπως ακριβώς γίνεται και με τα χάπια Merck και θα χορηγούνται διά του στόματος μέσα στο πρώτο 5ημερο στα άτομα που έχουν διαγνωστεί ότι νοσούν από covid-19, καθώς μειώνουν τα ποσοστά εξέλιξης σε σοβαρή νόσο. Τα αντιικά χάπια λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αξιολογείται εκ νέου από τους γιατρούς.

Τα αντιικά χάπια pfizer δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, αλλά και σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης<30 ml/min), ενώ σε ασθενείς με μέτριου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 ml/min) απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.

Επίσης λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης (κύριο συστατικό των χαπιών) και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το Paxlovid, συνιστάται να γίνεται έλεγχος από τον θεράποντα ιατρό για πιθανές αλληλεπιδράσεις ΟΛΩΝ των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.covid19-druginteractions.org/.

* Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν απαραιτήτως με τους θεράποντες ιατρούς του μεταμοσχευτικού κέντρου, καθώς σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού η χορήγηση του Paxlovid αντενδείκνυται ή γίνεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις μεταμοσχευμένων.

 

Τέλος, όσον αφορά την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19, η Καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για την 4η δόση στην Ελλάδα, όμως τα δεδομένα στη χώρα μας ακόμα δεν έχουν αναλυθεί και θα χρειαστούν περίπου 1-2 εβδομάδες για να υπάρχει σχετική απόφαση.