Εξαίρεση Κυστικής Ίνωσης από συνταγογράφηση ανασφάλιστων μόνο από δημόσιες δομές

  • Αρχική
  • Εξαίρεση Κυστικής Ίνωσης από συνταγογράφηση ανασφάλιστων μόνο από δημόσιες δομές
Εξαίρεση Κυστικής Ίνωσης από συνταγογράφηση ανασφάλιστων μόνο από δημόσιες δομές HCFA TEAM 1 Ιουνίου, 2022

Εξαίρεση Κυστικής Ίνωσης από συνταγογράφηση ανασφάλιστων μόνο από δημόσιες δομές

syntagografisi anasfalistwn F1

Με βάση ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, εξαιρούνται οι ανασφάλιστοι ασθενείς με Κυστική Ίνωση από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων μόνο από τις δημόσιες δομές.

syntagografisi anasfalistwn F1

 

1/6/2022

 

Εξαίρεση Κυστικής Ίνωσης από συνταγογράφηση ανασφάλιστων μόνο από δημόσιες δομές

 

 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, από 1η Ιουλίου οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στους ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Από αυτήν την απόφαση εξαιρούνται μια λίστα παθήσεων ανάμεσα τους και οι ανασφάλιστοι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, τις θεραπευτικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις τους, όχι μόνο στους ιατρούς δημόσιων δομών, αλλά και στους ιδιώτες ιατρούς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

 

Από την αρχή του έτους (ΦΕΚ 899/Β/28-2-2022) είχε ήδη αποφασιστεί ότι η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους πολίτες θα γίνεται μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών. Καθώς η Κυστική Ίνωση αποτελεί μια πολυσυστηματική νόσο, που πλήττει πολλά όργανα, αδένες και συστήματα του οργανισμού και εκτός από τον θεράποντα πνευμονολόγο του Κέντρου Κ.Ι. οι ασθενείς παρακολουθούνται επίσης και από άλλες ιατρικές ειδικότητες (ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ΩΡΛ, ορθοπεδικοί, κλπ) πολλές φορές σε ιδιωτικές δομές, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης είχε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να εξαιρεθεί η πάθηση της Κυστικής Ίνωσης από την παραπάνω απόφαση, ώστε οι ανασφάλιστοι ασθενείς μας να μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους και στους ιδιώτες ιατρούς.

 

Με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στη λίστα των εξαιρέσεων της Υπουργικής Απόφασης που υπεγράφη, συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από Κυστική Ίνωση, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου (δείτε εδώ).

 

Η συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους ασθενείς με Κυστική Ίνωση θα συνεχίσει να γίνεται όπως και για τους ασφαλισμένους ασθενείς μας, από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς, είτε δημόσιων δομών, είτε ιδιώτες ιατρούς.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου με την αναλυτική λίστα όλων των παθήσεων που εξαιρούνται της συνταγογράφησης ανασφαλίστων μόνο από δημόσιες δομές.