Γεωργιάδης: Στη θετική λίστα φάρμακο για την κυστική ίνωση

  • Αρχική
  • Γεωργιάδης: Στη θετική λίστα φάρμακο για την κυστική ίνωση
Γεωργιάδης: Στη θετική λίστα φάρμακο για την κυστική ίνωση HCFA TEAM 19 Μαΐου, 2015

Γεωργιάδης: Στη θετική λίστα φάρμακο για την κυστική ίνωση

 

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 18:31
Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
www.ygeia360.gr

 

 

Γεωργιάδης: Στη θετική λίστα φάρμακο για την κυστική ίνωση

 

Στη θετική λίστα πρόκειται να μπει αυτή την εβδομάδα φάρμακο για την κυστική ίνωση όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Ίνωση στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης (18-24 Νοεμβρίου 2013).

«Το φάρμακο που χρειάζεται για την κυστική ίνωση καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτή τη βδομάδα πρόκειται να μπει στη θετική λίστα. Από το ΚΕΣΥ επίσης πέρασε η σχετική αναγνώριση, που θα εγκριθεί από μένα τις επόμενες ημέρες.» επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Το φάρμακο με την δραστική ουσία τομπραμυκίνη πήρε τιμή τον Αύγουστο του 2013 και χρησιμοποιείται για την καταστολή της χρόνιας πνευμονικής λοίμωξης σε άτομα που πάσχουν από κυστική ίνωση.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι ενισχύθηκε με προσωπικό η ειδικευμένη μονάδα για παρακολούθηση ενηλίκων ασθενών με κυστική ίνωση στο Σισμανόγλειο.

Σχετικα με την έλλειψη μοσχευμάτων στη χώρα μας που είναι κάτι που ανησυχεί τους ασθενείς με κυστική ίνωση αφού πολλοί καταλήγουν να χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων.Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες θα καταθέσει νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις το οποίο θα επαναπροσδιορίζει το πρόγραμμα της εικαζόμενης συναίνεσης για τους δότες οργάνων και θα επαναφέρει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς και νοσηλευτές που ξοδεύουν χρόνο και κοπιάζουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταμοσχεύσεων. Το νομοσχέδιο έχει εκπονηθεί με την συνεργασίας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

“Ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται γύρω στους 800-1000 ασθενείς, δυστυχώς δεν είναι καταγεγραμμένοι, ενώ στο Ευρωπαϊκό registry έχουν καταγραφεί μόνο οι 112 ασθενείς από το διατομεακό κέντρο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).” τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Κοντοπίδης. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σχετικά, ότι ήδη έχει συσταθεί επιτροπή για να καταγραφούν οι ασθένειες και ο αριθμός των ασθενών ανά πάθηση στη χώρα μας και αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο 2014.

 

http://www.ygeia360.gr/el/news/item/7413gewrgiadhssththetikhlistafarmakogiathnkystikhinwsh?
tmpl=component&print=1