Μια μεγάλη απώλεια, μια σπουδαία κληρονομιά!

  • Αρχική
  • Μια μεγάλη απώλεια, μια σπουδαία κληρονομιά!
Μια μεγάλη απώλεια, μια σπουδαία κληρονομιά! HCFA TEAM 22 Ιουλίου, 2015

Μια μεγάλη απώλεια, μια σπουδαία κληρονομιά!

 

Υποδοχή των εκπροσώπων του Συλλόγου μας Δημήτρη Κοντοπίδη και Γιάννη Σπίνου από την Βάλια Κεχαγιά στη Μονάδα Κ.Ι. του Southampton (Νοέμβριος 2013)

 

Μια μεγάλη απώλεια, μια σπουδαία κληρονομιά!

 

Έναν χρόνο ακριβώς πριν κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο, την ώρα που οι περισσότεροι κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια, τρυπώνουμε στο Υπουργείο Υγείας και θέτουμε το πρόβλημά μας: ο μοναδικός εξειδικευμένος γιατρός στην μονάδα Κυστικής Ίνωσης του Σισμανογλείου που παρακολουθεί το 75% των ασθενών στο τέλος του χρόνου θα έβγαινε σε σύνταξη. Έπρεπε πάση θυσία να γίνει είτε πρόσληψη, είτε αντικατάσταση, κάτι βέβαια το οποίο στην περίπτωση των ασθενών με Κ.Ι. – ιδιαίτερα των πιο επιβαρυμένων- δεν μπορούσε να γίνει έτσι απλά από οποιονδήποτε πνευμονολόγο. Το έργο ανεύρεσης αντικαταστάτη είναι δύσκολο, καθώς στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι πνευμονολόγοι. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τον υπάρχοντα αριθμό ασθενών ίσως χρειαζόμασταν τρεις πνευμονολόγους, οι οποίοι θα αναλάμβαναν να διευθύνουν μια ομάδα διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς η Κ.Ι. είναι μια πολυσυστηματική νόσος.

Το Υπουργείο Υγείας δείχνει πλήρη ευαισθησία και κατανόηση. Τον καιρό των συγχωνεύσεων και απολύσεων προχωράει σε άνοιγμα θέσης στο Σωτηρία για να γίνει η πρόσληψη. Από την δική μας έρευνα προκύπτει μια ευχάριστη έκπληξη: στην πρώτη θέση κρίσης βρίσκεται η κυρία Βάλια Κεχαγιά. Μιλάω για ευχάριστη έκπληξη, γιατί δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο τυχεροί! Η κυρία Κεχαγιά ζει και εργάζεται σε εξειδικευμένο κέντρο Κ.Ι. στο Southampton. Μια ιδανική περίπτωση ενός εξειδικευμένου πνευμονολόγου με εμπειρία, ετοιμοπόλεμη και διατεθειμένη να έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο.

Η ανάληψη των νέων της καθηκόντων γίνεται με πλήρη στήριξη από την ΥΠΕ Αττικής, καθώς την πρόσληψη στο ‘’Σωτηρία’’ θα έπρεπε να την ακολουθήσει μετακίνηση στην μονάδα του ‘’Σισμανογλείου’’. Πριν ακόμα μάλιστα επικυρωθεί η πρόσληψη, γνωριζόμαστε, κι αμέσως παίρνει το θέμα των ασθενών μας προσωπικά. Μας καλεί στην μονάδα του Southampton και μαζί της καταγράφουμε με λεπτομέρεια πως λειτουργεί ένα εξειδικευμένο κέντρο Κ.Ι. Πνευμονολόγοι, διαιτολόγοι, γαστρεντερολόγοι και όλες οι ειδικότητες που σχετίζονται με το νόσημά μας βρίσκονται σε στενή συνεργασία. Η καταγραφή των ασθενών είναι πλήρης, όπως και η συμμετοχή σε νέες θεραπείες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος επιβίωσης την περυσινή χρονιά έφτανε τα 41,5 έτη, αρκετά μεγαλύτερος από τον δικό μας. Αμέσως δημιουργείται η “μαγιά” για το νέο μας τόλμημα: την μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουμε βρει τον άνθρωπο μας, την γιατρό μας, με όραμα και όρεξη για δουλειά και ευαισθησία.

Σε περυσινό συνέδριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο φιλανθρωπικός οργανισμός Child Health International συμφωνεί να χρηματοδοτήσει την διασύνδεση του κέντρου Southampton με την μονάδα του Σισμανογλείου. Τον Σεπτέμβριο του 2014 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη του φάση. Με επικεφαλής την κυρία Κεχαγιά, η ομάδα του Southampton μας επισκέπτεται, ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες και συμφωνούμε να αρχίσουν οι ανταλλαγές προσωπικού, ξεκινώντας με τους φυσιοθεραπευτές και νοσηλευτές, καθώς είναι από τις πλέον σημαντικές ειδικότητες. Με την κυρία Κεχαγιά μιλάμε πλέον αρκετές μέρες κάθε βδομάδα. Λύνουμε όλα τα διαδικαστικά, την φέρνουμε σε επαφή με όλους τους ανθρώπους που θα συνεργαστεί, θέλουμε όταν αναλάβει επίσημα την θέση της, να είναι όλα έτοιμα.

Και είναι όλα έτοιμα. Την περιμένουμε όλοι από μέρα σε μέρα. Όλες οι ελπίδες μας είναι στηριγμένες στην παρουσία της. Το λέμε και το ξαναλέμε και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Θα κάνουμε μαζί την καταγραφή που μας είναι τόσο απαραίτητη, να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα (που πάντα βέβαια τα “έλεγε” ο γιατρός μας, αλλά όταν έρχεται κάποιος από το εξωτερικό τα “ακούμε” διαφορετικά). Ίσως καταφέρουμε να συμμετάσχουμε σε κλινικές θεραπείες καινοτόμων φαρμάκων πολύ πριν βγουν στο εμπόριο, όπως ακριβώς έκαναν εδώ και χρόνια στο Southampton. Οι περισσότεροι την νιώθουν γιατρό τους, χωρίς να την έχουν γνωρίσει. Όσοι την γνώρισαν από κοντά, όταν εκείνη ήρθε στην επίσκεψη διασύνδεσης των δυο νοσοκομείων, έχουν να πουν τα καλύτερα. Δεν είναι μόνο πλήρως εξειδικευμένη με γνώσεις, είναι ένας νέος άνθρωπος με κέφι και μεράκι, έτοιμος να επιστρέψει στην πατρίδα της και να προσφέρει στους ασθενείς με Κ.Ι. Όλοι ανυπομονούν, κάποιοι ρωτάνε γιατί καθυστερεί, καθώς έχει πάρει μια σύντομη αναρρωτική άδεια. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω αρχίσει και αγχώνομαι καθώς εδώ και δύο εβδομάδες δεν μιλάμε πια. Μόλις χθες μαθαίνω πως η Βάλια “έφυγε” από επιθετική μορφή καρκίνου.

Η αλήθεια είναι ότι λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης της, μου είχε αποκαλύψει συντετριμμένη πως έχει καρκίνο. Κι ενώ ήμασταν πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε τους πανηγυρισμούς του κατορθώματος μας για την πρόσληψη της, το σύμπαν είχε σχεδιασμένη άλλη πορεία. Εμείς οι χρόνια πάσχοντες ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν περνάνε όλα από το χέρι μας. Ακόμα κι αν πείσαμε έναν ολόκληρο Υπουργό να φέρει μια εξειδικευμένη γιατρό στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο!

Το μεγαλύτερο όμως μάθημα ζωής το πήρα από την ίδια αυτή γυναίκα. Μέσα στην συντριβή της μου υποσχέθηκε ότι ο σκοπός της ζωής της θα ήταν να βγει νικήτρια και να μας “αναλάβει”. Παράλληλα με τις χημειοθεραπείες, συνεχίζαμε την οργάνωση και προτετοιμασία για την στιγμή που θα αναλάμβανε την της θέση της. Παρά στον προσωπικό της αγώνα για επιβίωση, ήρθε στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουμε την πρώτη φάση της διασύνδεσης. Μάλιστα οργανώσαμε όλο το ραντεβού ώστε να πέσει ανάμεσα από την 4η και 5η θεραπεία. Ένας πραγματικός ήρωας. Είχε βάλει πείσμα να μην την επηρεάσει τίποτα. Είχα πικραθεί όταν στο αμφιθέατρο του Σισμανογλείου είχαν έρθει ελάχιστοι ασθενείς. Βλέπεις δεν γνώριζαν τον αγώνα που έκανε αυτή η γυναίκα για να έχουμε όλοι εμείς ένα καλύτερο μέλλον. Ούτε μπορούσα να πω τίποτα. Μου το είχε απαγορεύσει.

Τις τελευταίες βδομάδες είχε εξαφανιστεί. Δεν ήθελε προφανώς να με επιφορτίσει με τον δικό της γολγοθά. Επικοινώνησε μαζί μου η αδελφή της και μοιράστηκε μαζί μου την επιθυμία της οικογένεια να συνεχίσει το δικό της έργο. Μέχρι και τις τελευταίες της ημέρες είχε την δική μας έννοια. Πώς θα σώσει τα δικά της παιδιά με Κυστική Ίνωση.

Μας άφησε μια σπουδαία κληρονομιά. Να πραγματοποιηθούν εξειδικεύσεις Ελλήνων επιστημόνων υγείας στην Κυστική Ίνωση από το Κέντρο του Southampton, όπως τις προετοιμάζαμε. Την ίδια κληρονομιά την άφησε και στους συναδέλφους της στην Αγγλία. Την ίδια και στην οικογένεια της στο Ζωγράφου. Την ίδια και σε εμάς.

Αλήθεια όταν γνωρίζεις τέτοιους “φάρους’’ σε αυτή την Οδύσσεια, είναι δυνατόν να μην πεισμώνεις να φτάσεις στην Ιθάκη;

 

Βάλια Κεχαγιά,
Αγαπημένε μας γιατρέ,
καλό σου ταξίδι.

Δημήτρης Κοντοπίδης
14 Ιουλίου 2014

 

Έναρξη της διασύνδεσης της Μονάδας Κ.Ι. Σισμανογελίου με τη Μονάδα Κ.Ι. του Southampton με τη χρηματοδότηση του Child Health International (φιλανθρωπικού οργανισμού) όπου ήρθε σε επαφή ο Σύλλογός μας κατά την διάρκεια του 5ου Νοτιοανατολικού Συνεδρίου Κ.Ι. στη Σερβία (Οκτώβριος 2013)

Παρουσίαση της λειτουργίας του εξειδικευμένου Κέντρου του Southampton, από την Tes Hodson (νοσηλεύτρια), την Mary Carroll (επικεφαλής πνευμονολόγος) και την Βάλια Κεχαγιά (Μάϊος 2014)

Επίσκεψη στους θαλάμους της Μονάδας και επαφή με το προσωπικό με σκοπό την καταγραφή της κατάστασης και της οργάνωσης των επόμενων επισκέψεων της διασύνδεσης (Μάϊος 2014)

Επίσκεψη στους θαλάμους της Μονάδας και επαφή με το προσωπικό με σκοπό την καταγραφή της κατάστασης και της οργάνωσης των επόμενων επισκέψεων της διασύνδεσης (Μάϊος 2014)