Εγκρίθηκε στην Ιρλανδία η αποζημίωση «Trikafta»

  • Αρχική
  • Εγκρίθηκε στην Ιρλανδία η αποζημίωση «Trikafta»
Εγκρίθηκε στην Ιρλανδία η αποζημίωση «Trikafta» HCFA TEAM 16 Δεκεμβρίου, 2019

Εγκρίθηκε στην Ιρλανδία η αποζημίωση «Trikafta»

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου η Ιρλανδία επιβεβαίωσε την αποζημίωση και του νέου 3πλου συνδυασμού φαρμάκων «Trikafta» (με εμπορική ονομασία κυκλοφορίας στην Αμερική) που «παγώνει» τη νόσο της Κυστικής Ίνωσης, παρ‘ ότι δεν έχει γίνει ακόμη η έγκριση κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA).

 

 

 

 

 

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου η Ιρλανδία επιβεβαίωσε την αποζημίωση και του νέου 3πλου συνδυασμού φαρμάκων «Trikafta» (με εμπορική ονομασία κυκλοφορίας στην Αμερική) που «παγώνει» τη νόσο της Κυστικής Ίνωσης, παρ‘ ότι δεν έχει γίνει ακόμη η έγκριση κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA). Αυτό ήταν και το θετικό αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της φαρμακευτικής εταιρείας και του συστήματος Υγείας της Ιρλανδίας, όπου επέκτειναν την αποζημίωση των ήδη εγκεκριμένων 3 προηγούμενων συνδυασμών φαρμάκων της ίδιας εταιρείας (Kalydeco, Orkambi, Symkevi) ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας. 

 

Αυτή είναι και η επιβεβαίωση της στρατηγικής και αιτημάτων του Συλλόγου μας, όπου πιέζουμε από το καλοκαίρι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες προετοιμασίας, διαπραγμάτευσης και έγκρισης στην χώρα μας, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA). Επιδιώκουμε δηλαδή και εμείς μια ολική συμφωνία «portfolio agreement» με την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία, τόσο των παλαιών εγκεκριμένων συνδυασμών φαρμάκων (Kalydeco, Orkambi, Symkevi) , αλλά και του νέου 3πλού συνδυασμού φαρμάκων, ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και αναμένουμε την έγκρισή του και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ). Μετά και το δημόσιο κάλεσμα του Υπουργού Υγείας προς την φαρμακευτική εταιρεία αλλά και την ένταξη των συγκεκριμένων φαρμάκων στις πρώτες προτεραιότητες της επιτροπής διαπραγματεύσεων της χώρας μας, αναμένουμε την φαρμακευτική εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες. 

 

Σημειώνουμε ότι μέχρι και σήμερα η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία  δεν έχει καταθέσει τον απαραίτητο «φάκελο» στον ΕΟΦ για τους προηγούμενους 3 συνδυασμούς φαρμάκων (Kalydeco, Orkambi, Symkevi), οι οποίοι ήδη αποζημιώνονται στην χώρα μας μέσω εισαγωγής τους από τον ΙΦΕΤ, ενώ αναμένουμε και την ανταπόκρισή της στο αίτημά μας σχετικά με ένταξη σε πρόγραμμα «πρώιμης πρόσβασης» («early access») των ασθενών μας που βρίσκονται σε αναπνευστική ανεπάρκεια και αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου.

 

Μετά την πρόσφατη διακοπή της «πόρτας» στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Αυστρίας, η λύση επιβίωσης μέσω μεταμόσχευσης πνεύμονα στην χώρα μας έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες εξαιτίας την έλλειψης μοσχευμάτων. Επίσης με την πάροδο του χρόνου η καταστροφή των οργάνων και κυρίως των πνευμόνων στους επιβαρυμένους ασθενείς μας δεν θα επανέλθει και έτσι η επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους θα είναι μη αναστρέψιμη. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η άμεση πρόσβαση στον καινοτόμο 3πλό συνδυασμό φαρμάκων και κυρίως εφικτή. Για αυτό και δεν θα δεχθούμε να χάσουμε άδικα ούτε έναν ασθενή.