Orkambi- Βελτίωση ανοχής στην Γλυκόζη

  • Αρχική
  • Orkambi- Βελτίωση ανοχής στην Γλυκόζη
Orkambi- Βελτίωση ανοχής στην Γλυκόζη HCFA TEAM 5 Μαΐου, 2020

Orkambi- Βελτίωση ανοχής στην Γλυκόζη

orkambi glikozi f

To “Orkambi” μπορεί να βελτιώσει την δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο Journal of Cystic Fibrosis δείχνει πως οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, στους οποίους χορηγήθηκε για ένα χρόνο το “Orkambi” (lumacaftor-ivacaftor) εμφάνισαν  βελτίωση της παθολογικής  δοκιμασίας ανοχής της γλυκόζης.

Η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί εάν ο ασθενής με Κυστική Ίνωση είχε διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης είτε είχε πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη.

Από τους 40 ασθενείς με ΚΙ που πήραν μέρος στη μελέτη, το 78% είχε μεταβολικές διαταραχές της γλυκόζης και το 22% είχε πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη. Μετά από θεραπεία ενός χρόνου, το 50% των ασθενών εμφάνισαν κανονικά επίπεδα στη δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης στο αίμα, το 40% είχε ακόμα διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης  και το 10% είχε διαβήτη. Η δοκιμασία της ανοχής της γλυκόζης βελτιώθηκε στο 57,5% των ασθενών με μία σημαντική μείωση στα επίπεδα γλυκόζης 1 και 2 ώρες μετά κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας ανοχής.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι “μία θετική επίδραση της θεραπείας με lumacaftor-ivacaftor φάνηκε σε ασθενείς με ΚΙ με πρώιμες ανωμαλίες στην ανοχή στη γλυκόζη”, ενώ πρόσθεσαν ότι “απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για τον καλύτερο προσδιορισμό του ρόλου των φαρμάκων CFTR modulators στην Κυστική Ίνωση.”

Πηγή:https://www.pulmonologyadvisor.com/home/topics/obstructive-lung-disease/cystic-fibrosis-glucose-tolerance-improved-with-lumacaftor-ivacaftor/?fbclid=IwAR2nQ9PNlR5MSFSfhcejUnTp4z3IIRYZcr9OG7pSPcTn-bCFm9Poq1F6YPU