Trikafta : Διαδικασίες ένταξης πρώιμης πρόσβασης

  • Αρχική
  • Trikafta : Διαδικασίες ένταξης πρώιμης πρόσβασης
Trikafta : Διαδικασίες ένταξης πρώιμης πρόσβασης HCFA TEAM 6 Μαΐου, 2020

Trikafta : Διαδικασίες ένταξης πρώιμης πρόσβασης

Με μια πρώτη εκτίμηση, θεωρούμε ότι οι υποψήφιοι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση που θα  λάβουν πρώιμη μπορεί να ξεπερνούν τους 35-40, με την πλειοψηφία τους να είναι ετερόζυγοι. 

 

 

 

Trikafta : Διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης

 

Αγαπητοί ασθενείς, γονείς και φίλοι,

Σε συνέχεια των προηγούμενων ενημερώσεων μας, μετά και τις προγραμματισμένες διασκέψεις των εκπροσώπων μας (Άννα Σπίνου, Δημήτρη Κοντοπίδη, Βασίλη Παληού, Γιάννη Σπίνου και Γιώργου Σαργιώτη) με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας στην Ιταλία αλλά και γιατρούς μας, έχουμε τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες: 

  •  – Τα ακριβή κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης των ασθενών τα θέτει η εταιρία, με βάση τα οποία  επιλέγουν τους υποψήφιους ασθενείς οι θεράποντες ιατροί. Η εξέταση ένταξης στο πρόγραμμα γίνεται ατομικά για κάθε ασθενή. 

  •  -Το ποσοστό της αναπνευστικής λειτουργίας (fev1) είναι πρωταρχικής  σημασίας και απ’ όσο γνωρίζουμε θα πρέπει να είναι  μικρότερο του 40% για ετεροζυγώτες (με μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR που χαρακτηρίζονται ως Minimal Function) και μικρότερο του 30% για ομοζυγώτες. Το ποσοστό αναπνευστικής λειτουργίας θα συνεκτιμηθεί με τα υπόλοιπα αντικειμενικά κλινικά κριτήρια, για τα οποία θα ενημερωθούν οι γιατροί, μέσω της σχετικής πλατφόρμας. 

  •  – Το  ποσοστό της αναπνευστικής λειτουργίας (fev1) θα πρέπει να τεκμηριωθεί με δύο σπιρομετρήσεις με χρονική διαφορά μεταξύ τους τουλάχιστον 2 μήνες, με την τελευταία σπιρομέτρηση να είναι εντός του τελευταίου μήνα. Για αυτόν τον λόγο, τουλάχιστον για την μονάδα του Σισμανογλείου, για όσους ασθενείς δεν έχουν πρόσφατη σπιρομέτρηση σύμφωνα με τα κριτήρια θα πρέπει:

    •     α) να πραγματοποιήσουν τεστ για τον κοροναϊό και εφόσον βγει αρνητικό 

    •     β) να πραγματοποιήσουν σπιρομέτρηση στην μονάδα Κ.Ι. 

    •     γ) να υπογράψουν την σχετική φόρμα συναίνεσης ασθενούς

Οι θεράποντες γιατροί θα έρθουν οι ίδιοι σε επικοινωνία μαζί σας, καθώς γνωρίζουν το ιστορικό του κάθε ασθενούς και αν θα μπορεί να είναι υποψήφιος. Τέλος, η διαδικασία για να φτάσει το φάρμακο στα χέρια του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, καθώς χρειάζεται και σχετική έγκριση από το εκάστοτε νοσοκομείο αλλά και αρμόδιες αρχές. 

Με μια πρώτη εκτίμηση, θεωρούμε ότι οι υποψήφιοι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση που θα  λάβουν πρώιμη μπορεί να ξεπερνούν τους 35-40, με την πλειοψηφία τους να είναι ετερόζυγοι.