Επίλυση καθυστερήσεων σε έναρξη πρώιμης «Trikafta»

  • Αρχική
  • Επίλυση καθυστερήσεων σε έναρξη πρώιμης «Trikafta»
Επίλυση καθυστερήσεων σε έναρξη πρώιμης «Trikafta» HCFA TEAM 26 Ιουνίου, 2020

Επίλυση καθυστερήσεων σε έναρξη πρώιμης «Trikafta»

Στις 27 Απριλίου ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ και την φαρμακευτική εταιρεία η έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης στο «Trikafta», μετά από την πολύμηνη διεκδίκηση του Συλλόγου μας.

 

 

 

 

 

26/6/2020

 

Επίλυση καθυστερήσεων σε έναρξη πρώιμης πρόσβασης στο «Trikafta» 

 

Αγαπητοί ασθενείς,

όπως όλοι γνωρίζετε στις 27 Απριλίου ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ και την φαρμακευτική εταιρεία η έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης στο «Trikafta», μετά από την πολύμηνη διεκδίκηση του Συλλόγου μας. Μια από τις πρώτες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθεί, προτού προχωρήσει η ατομική αξιολόγηση του κάθε ασθενούς και στην συνέχεια η σχετική έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι η υπογραφή σχετικού συμφωνητικού (Letter of Agreement) μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας, των σχετικών Διοικητών των νοσοκομείων και των υπεύθυνων θεραπόντων ιατρών.

Δυστυχώς όμως στις 11 Μαΐου, ενημερωθήκαμε ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στην υπογραφή των συμφωνητικών, σε 2 σημεία:  σε μια συγκεκριμένη παράγραφο σχετικά με μια αναφορά στην ασφαλιστική κάλυψη/υποχρεώσεις και στην μετάφραση των συμφωνητικών. Από τότε ξεκινήσαμε τις επικοινωνίες μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαπιστώσουμε που οφείλονται οι καθυστερήσεις, πιέζοντας για την άμεση επίλυσή τους. 

 

Επίλυση μετάφρασης

Μετά από πολλαπλές επικοινωνίες ανά εβδομάδα, αλλά και με τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Vertex παρουσία των εκπροσώπων μας Άννα Σπίνου, Δημήτρη Κοντοπίδη, Κωνσταντίνας Γιαννάκη, Γιάννη Σπίνου δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για τους λόγους των καθυστερήσεων με την ολοκλήρωση των  μεταφρασμένων συμβολαίων και παραλαβή τους 4 εβδομάδες μετά, στις 9 Ιουνίου. 

 

Επίλυση υπογραφής συμφωνητικών από νοσοκομεία

Μετά από πολλαπλές, εβδομαδιαίες επικοινωνίες με τον ΕΟΦ και το Υπουργείο, στις 3 Ιουνίου έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας με σκοπό την επίλυση της υπογραφής των συμβολαίων από τα διαφορετικά νοσοκομεία, που είχαν κολλήσει σε μια συγκεκριμένη παράγραφο σχετικά με μια αναφορά στην ασφαλιστική κάλυψη/υποχρεώσεις. Την ίδια ημέρα μας ενημέρωσε και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ότι προχώρησαν οι απαραίτητες επικοινωνίες για την τελική υπογραφή τους. Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν επιλύθηκε το θέμα και χρειάστηκε νέα επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας στις 18 Ιουνίου, ενώ μετα τις επικοινωνίες μας με τους διοικητές των νοσοκομείων δόθηκαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την άμεση επίλυση του θέματος. Την Πέμπτη 25 Ιουνίου χρειάστηκε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία και παρέμβαση του Υπουργού, μιας και υπήρχαν θέματα που τέθηκαν από τις νομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. 

 

Έτσι λοιπόν σήμερα 26 Ιουνίου, 5 εβδομάδες μετά  από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα (11 Μαΐου) και 7 εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της έναρξης της πρώιμης πρόσβασης από τον ΕΟΦ και την φαρμακευτική εταιρεία (27 Απριλίου),  ξεπεράσαμε την πρώτη διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων. Ενημερωθήκαμε ότι υπογράφηκε από τους Διοικητές του Παπανικολάου και του Σισμανογλείου και έχουν σταλθεί στην Vertex μέσω της Parexel, ενώ έχουμε διαβεβαιώσεις για την υπογραφή του και από τα άλλα νοσοκομεία. Πλέον απελευθερώνεται ο δρόμος για τις προσωπικές αξιολογήσεις των υποψήφιων ασθενών, ώστε να ακολουθήσει η έγκρισή τους από ΕΟΦ και στην συνεχεια να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκου για κάθε ασθενή. Υπολογίζουμε με κάθε επιφύλαξη ότι για να φτάσει στα χέρια του κάθε ασθενή θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες εκ νέου και εξαρτάται από την ταχύτητα αξιολόγησης, παραγγελίας, εισαγωγής και παράδοσης από τους εμπλεκόμενους φορείς. 

 

Σημειώνουμε ότι η κάθε αξιολόγηση και έγκριση είναι ατομική και θα ενημερωθεί ο κάθε ασθενής προσωπικά από τον γιατρό του μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για να προσέλθει στο νοσοκομείο.  

 

 

Συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα

 

Οι συγκεκριμένες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις δυστυχώς αναδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης της κρισιμότητας της ταχύτητας της πρόσβασης στην συγκεκριμένη θεραπεία των ασθενών μας που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από τους εμπλεκόμενους φορείς που μεσολαβούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ένα εθνικό πλεονέκτημα που διεκδικήσαμε και καταφέραμε μετά από πολύμηνες προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει μέχρι και σήμερα αξιοποιηθεί τουλάχιστον στο έπακρό του. Δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση πνευμόνων, καταλαβαίνει κανείς ότι η πρώιμη πρόσβαση αποτελεί την μοναδική λύση σωτηρίας για κάποιους από τους ασθενείς μας, ενώ αναίτια συνεχίζεται η επιδείνωση της υγείας των επιβαρυμένων ασθενών μας.

 

Ταυτόχρονα η έναρξη της πρώιμης πρόσβασης και εισαγωγής του φαρμάκου έστω και την τελευταία στιγμή, είναι κομβικής σημασίας και για την μετέπειτα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αλλά και για την πρόσβαση στο φάρμακο των υπόλοιπων ασθενών στην χώρα μας. Είναι πολύ πιο ισχυρή η θέση μας στρατηγικά  στην διεκδίκηση για πρόσβαση στο φάρμακο για όλους τους ασθενείς μας όταν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, αν έχει ήδη κλειδώσει και ξεκινήσει η εισαγωγή του στην χώρα μας, μέσω της πρώιμης πρόσβασης.

 

Οι προαναφερθείσες λοιπόν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις , είναι ένα δείγμα γραφής που το αξιολογούμε, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για την μετέπειτα πορεία της διεκδίκησής μας για την επιτυχή διαπραγμάτευση της αποζημίωσης της θεραπείας για το σύνολο των ασθενών. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια αυτών των 2 μηνών, βρισκόμαστε σε συνεχή εβδομαδιαία και αμφίδρομη επικοινωνία με τους υπεύθυνους γιατρούς των μονάδων (κυρίως ενηλίκων μιας και η πρώιμη πρόσβαση αφορά κυρίως ασθενείς σε Σισμανόγλειο/Παπανικολάου) για την επίλυση των θεμάτων που προέκυψαν προσπαθώντας να κάνουμε τον «τροχονόμο» σε θέματα που ξεπερνούσαν τις αρμοδιότητες μας και κυρίως κατανάλωσαν πολύτιμο χρόνο των γιατρών από τα καθήκοντα τους στην καθημερινή παρακολούθηση των ασθενών.

 

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τόσο την πρόοδο της πρόσβασης στην πρώιμη πρόσβαση, όσο και στην διαπραγμάτευση, ενώ για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε. Όσοι δεν έχετε επικαιροποιημένα στοιχεία, στείλτε στο email του Συλλόγου (cysticfibrosis.gr@gmail.com), ώστε να μην χάνετε τις ενημερώσεις. Η γνώση είναι δύναμη και στην «μητέρα των μαχών» που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορείτε να συμβάλετε στην θετική έκβαση της πρόσβασής μας.