Επίλυση καθυστερήσεων Kaftrio & CFTR Modulators

  • Αρχική
  • Επίλυση καθυστερήσεων Kaftrio & CFTR Modulators
Επίλυση καθυστερήσεων Kaftrio & CFTR Modulators HCFA TEAM 17 Μαρτίου, 2021

Επίλυση καθυστερήσεων Kaftrio & CFTR Modulators

epilisi kathisterisewn S

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των συνταγών των CFTR Modulators, κυρίως των Kaftrio και Orkambi.

epilisi kathisterisewn S

 

Επίλυση καθυστερήσεων Kaftrio & CFTR Modulators

 

 

Αγαπητοί μας ασθενείς και γονείς,

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των συνταγών των CFTR Modulators, κυρίως των Kaftrio και Orkambi τα εξής.

 

Μετά και την ένταξη 60 περίπου ασθενών στο «Kaftrio», οι παραγγελίες που πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των συνταγών ανά διαφορετικό φάρμακο (κατά προσέγγιση) είναι οι παρακάτω:

 

– (10) Kalydeco 

 

– (40) Symkevi-Kalydeco

 

– (150) Orkambi

 

– (60) Kaftrio-Kalydeco

 

Τις τελευταίες μέρες μετά τις αναφορές σας για καθυστερήσεις σε όλα τα φάρμακα, αλλά και τη συλλογή πληροφοριών από ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ, Vertex έχουμε διαπιστώσει ότι: 

 

στο «Orkambi»
υπήρχαν επι μήνες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών και δρομολογήθηκαν 2 μεγάλες παραγγελίες «Orkambi» εντός Μαρτίου και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στις συνταγές που εκκρεμούσαν.
Πέρα από την διακοπή της θεραπείας εξαιτίας των καθυστερήσεων, παρατηρείται μια ασύμμετρη εκτέλεση των συνταγών, κατά την οποία σε ορισμένους ασθενείς εκτελείται η επόμενη συνταγή, σε σχέση με άλλους που για το ίδιο φάρμακο αναμένουν την εκτέλεση της προγενέστερης συνταγής με αποτέλεσμα να μένουν οι ασθενείς του «Orkambi» χωρίς θεραπεία σε δυσανάλογους χρόνους.

 

στο «Symkevi»

έχει αποκατασταθεί η πρόσβασή του, με πρόσφατη εκτέλεση παραγγελιών.

 

στο «Kaftrio»

δεν είχαν γίνει παραγγελίες για τη 2η συνταγή του Kaftrio  (Φεβρουαρίου- Μαρτίου) για τους περισσότερους ασθενείς, με αποτέλεσμα από αυτήν την εβδομάδα να αναμενόταν να διακόψουν για κάποιες ημέρες την θεραπεία τους οι ασθενείς που βρίσκονταν πρώτοι χρονολογικά, συμπεριλαμβανομένων 30 ασθενών της πρώιμης πρόσβασης, που βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλή αναπνευστική λειτουργία με πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην επιβαρυμένη υγεία τους εξαιτίας της καθυστέρησης εκτέλεσης των συνταγών τους.

Σε σημερινή επικοινωνία του Συλλόγου μας ενημερωθήκαμε ότι σήμερα έγιναν παραγγελίες για (80) kaftrio-kalydeco, οπότε και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στις συνταγές. 

 

 

Δεδομένου ότι οι παραγγελίες είναι ονομαστικές, με χρονολογική σειρά και τακτικές επαναλαμβανόμενες, έχουν προκύψει εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη χρονολογική ιεράρχηση, για τα οποία έχουμε ενημερώσει το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων τμημάτων αναμένοντας εξηγήσεις, αλλά και την άμεση διευθέτηση των καθυστερήσεων. 

 

Επίσης αναμένουμε ενημέρωση για το στάδιο που βρισκόμαστε σχετικά με την αξιολόγηση των φακέλων των συγκεκριμένων φαρμάκων από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ (ΗΤΑ) και την επίτευξη συμφωνίας διαπραγμάτευσης  αποζημίωσης τους, την οποία αναμένουν με αγωνία το σύνολο των ασθενών που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στην επαναστατική θεραπεία «Kaftrio», ενώ με τη συμφωνία θα δοθεί και η οριστική λύση στην ταλαιπωρία των καθυστερήσεων μέσω ατομικών συνταγων ΙΦΕΤ. 

 

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι έχει επιτευχθεί αύξηση πιστωτικού ορίου συναλλαγών μεταξύ ΙΦΕΤ και Vertex, που θα διευκολύνει τη ροή των φαρμάκων μετά και την ένταξη των συνταγών του Kaftrio, το οποίο όμως δεν επαρκεί για την ομαλή ροή των φαρμάκων- ιδιαιτέρως αν παρατηρούνται συνταγές νέων ασθενών που εντάσσονται στο Kaftrio χωρίς να τηρείται η προτεραιοποίηση με βάση την αναγκαιότητα από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς διανύουμε μια μεταβατική περίοδο που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία αποζημίωσης αλλά οι εισαγωγές γίνονται με το ειδικό καθεστώς των ονομαστικών συνταγών μέσω ΙΦΕΤ. 

 

Παρακαλούμε να συνεχίσετε να μας ενημερώνετε στο μέιλ του Συλλόγου μας cysticfibrosis.gr@gmail.com για τις καθυστερήσεις που παρατηρείτε και για τυχόν εκτέλεση των συνταγών σας, ώστε να μπορούμε να έχουμε εικόνα και στοιχεία για τις παρεμβάσεις μας.