Αντίσταση βακτηρίων στα αντιβιοτικά – pseudomonas aeruginosa

  • Αρχική
  • Αντίσταση βακτηρίων στα αντιβιοτικά – pseudomonas aeruginosa
Αντίσταση βακτηρίων στα αντιβιοτικά – pseudomonas aeruginosa HCFA TEAM 6 Απριλίου, 2021

Αντίσταση βακτηρίων στα αντιβιοτικά – pseudomonas aeruginosa

HarmfulBacteria 650340

6/4/2021

Αντίσταση βακτηρίων στα αντιβιοτικά – pseudomonas aeruginosa

 

Το κοινό βακτηριακό στέλεχος Pseudomonas aeruginosa ευδοκιμεί συχνά στους πνεύμονες ασθενών με Κυστική Ίνωση, καθώς και σε πληγές από εγκαύματα ή διαβητικά έλκη. Από τη στιγμή που η Pseudomonas aeruginosa εγκαθίσταται στους πνεύμονες ενός ασθενή με Κυστική Ίνωση είναι πολύ δύσκολο να εκριζωθεί, παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αντιβιοτικές θεραπείες.

Στις 23/2/2021 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Cell Reports” μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μοντάνα των ΗΠΑ, η οποία αποκαλύπτει τη στρατηγική που χρησιμοποιούν τα βακτήρια και η pseudomonas aeruginosa ώστε να αντισταθούν στα αντιβιοτικά και σε άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν οι λοιμώξεις των ασθενών με Κυστική Ίνωση.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια και Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, Dr. Laura Jennings, η έρευνα αποδεικνύει ότι τα μικρόβια που ζουν στους πνεύμονες των ασθενών με Κυστική Ίνωση δημιουργούν ένα “βιοφίλμ” υδατανθράκων. Αυτό το βιοφίλμ καθιστά τα βακτήρια πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, καθώς και στα φάρμακα που επιδρούν στη μείωση της παχύρευστης βλέννας των ασθενών.

Επίσης η Dr. Laura Jennings αναφέρει ότι “αυτό το βιοφίλμ παράγεται από τα μικρόβια στα σημεία της φλεγμονής. Ένας από τους υδατάνθρακες του βιοφίλμ ονομάζεται Pel και επικολλάται στο εξωκυτταρικό DNA, το οποίο είναι άφθονο στις παχύρρευστες βλέννες των πνευμόνων των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Αυτή η αλληλεπίδραση οδηγεί στη δημιουργία ενός λεπτού προστατευτικού στρώματος γύρω από τα βακτήρια, καθιστώντας την εξολόθρευσή τους πιο δύσκολη. Ως εκ τούτου, μέσω της διάσπασης του εξωκυτταρικού DNA μειώνεται η ευαισθησία στα αντιβιοτικά και στα φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της παχύρευστης βλέννας. Υποθέτουμε ότι οι υδατάνθρακες που παράγονται στα σημεία της φλεγμονής είναι αυτοί που ομαδοποιούν ή συγκεντρώνουν τα βακτήρια στους πνεύμονες των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Αυτό είναι σημαντικό διότι γνωρίζουμε πως η φυσική διάσπαση των βακτηριακών συσσωματωμάτων μπορεί να αποκαταστήσει την ευαισθησία των βακτηρίων στην αντιβιοτική θεραπεία και στη φυσική ανοσία. Επομένως, η κατανόηση των μηχανισμών που προάγουν τη βακτηριακή συσσωμάτωση μπορεί να διευκολύνει την εύρεση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων με στόχο τη διάσπαση των υδατανθράκων που συγκρατούν τα βακτηριακά κύτταρα μαζί.”

Επίσης με βάση την έρευνα, ο υδατάνθρακας Pel πιθανώς μειώνει την αποτελεσματικότητα των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων θεραπευτικών φαρμάκων για την Κυστική Ίνωση, τα οποία είναι εισπνεόμενα αντιβιοτικά καθώς και φάρμακα που διασπούν την παχύρρευστη βλέννα των αεραγωγών καθιστώντας την απόχρεμψη ευκολότερη μέσω του βήχα.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πολύ σημαντικά, καθώς όχι μόνο ρίχνουν φως στους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να αντισταθούν στα αντιβιοτικά, αλλά προτείνουν την εύρεση νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της pseudomonas aeruginosa στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση που θα στοχεύουν στον υδατάνθρακα Pel.

Πηγές:

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(21)00095-4

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-02/tuom-rrh022621.php?fbclid=IwAR0rJ-VmlW-2hdlwqY9McU_a37EcbyAj7YAs4DRmO49tTT4CfK3wKxEJLAo