Οδηγίες προστασίας από ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω πυρκαγιών

  • Αρχική
  • Οδηγίες προστασίας από ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω πυρκαγιών
Οδηγίες προστασίας από ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω πυρκαγιών HCFA TEAM 8 Αυγούστου, 2021

Οδηγίες προστασίας από ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω πυρκαγιών

odigies fwties F

Εξαιτίας του κύματος καύσωνα και των δασικών πυρκαγιών τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας το Υπουργείο Υγείας συνιστά την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης-δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε περίπτωση επιδείνωσης συμπτωμάτων η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο. Σε λειτουργία έχουν τεθεί τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στις πυρόπληκτες περιοχές.

 

odigies fwties F

8/8/2021

 

Οδηγίες προστασίας από ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω πυρκαγιών

 

Εξαιτίας του κύματος καύσωνα και των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μάνη, Κώ, κ.ά, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας συνιστά την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης-δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και για τους καρδιοπαθείς, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών.  

Επίσης συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

 

Ταυτόχρονα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά:

– Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.

– Πλήρη αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.

– Παραμονή  όσο το δυνατόν σε κλειστούς κλιματιζόμενους  χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

-Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση  μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι  μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

-Οι ασθενείς με  χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

-Για τους ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

 

Για όσους βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές και αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις πυρκαγιές ή έχουν ανάγκη στέγασης και προσωρινής φιλοξενίας ή αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη, έχουν τεθεί σε λειτουργία οι εξής τηλεφωνικές γραμμές:

– 1110: Μπορούν να απευθύνονται όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της συσσώρευσης μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Καλώντας στο τετραψήφιο νούμερο θα λάβουν οδηγίες από γιατρούς-μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

– 1135: Η τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ παρέχει πληροφορίες σε πολίτες των πληγεισών περιοχών που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία.

-10306: Η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που μέχρι πρόσφατα αφορούσε ανθρώπους που παρουσίαζαν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της πανδημίας επεκτείνεται, ώστε να παρέχει υποστήριξη και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια, αλλά και σε πυροσβέστες και εθελοντές. Σε αυτήν ειδικευμένοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και περαιτέρω οδηγίες, καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

– 1010: Συμβουλευτική υποστήριξη για εγκαύματα, αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα από την εταιρεία Interamerican που θέτει δωρεάν τις υπηρεσίες της Άμεσης Βοήθειας INTERAMERICAN και την τηλεφωνική Γραμμή Υγείας 1010 στη διάθεση όποιου έχει ανάγκη.