Η Ανάσταση που περιμένουμε – Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις!

  • Αρχική
  • Η Ανάσταση που περιμένουμε – Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις!
Η Ανάσταση που περιμένουμε – Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις! HCFA TEAM 3 Μαΐου, 2022

Η Ανάσταση που περιμένουμε – Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις!

metamosxeuseis F

Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις! 

Χαρίζουμε απεριόριστη ανάσα στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, αλλά και σε κάθε ασθενή με αναπνευστικό νόσημα που περιμένει τη 2η ευκαιρία στη ζωή.

 

metamosxeuseis F

 

4/5/2022

 Η Ανάσταση που περιμένουμε

Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις!

 

Φέτος το Πάσχα η Ανάσταση που περιμέναμε δεν ήρθε για τη Νικόλ και τη Βασιλική, τις ασθενείς μας με Κυστική Ίνωση, που έχασαν τη ζωή τους πριν από λίγες μέρες σε νεαρή ηλικία 25 και 21 ετών, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους έδινε τη 2η ευκαιρία για ζωή. Η Ανάσταση όμως μπορεί να έρθει για την 23χρονη ασθενή μας Αναστασία που πριν λίγες μέρες ξύπνησε από την καταστολή και κατέρριψε για πρώτη φορά στην Κυστική Ίνωση κάθε προγνωστικό χαρίζοντας χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλους μας. Το δώρο ζωής της μεταμόσχευσης πνευμόνων αναμένουν όσοι ασθενείς βρίσκονται σε αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

 

Με την επαναστατική θεραπεία που “παγώνει” τη νόσο και απευθύνεται στο 90% των ασθενών με Κυστική Ίνωση παγκοσμίως και με τις καινοτόμες θεραπείες που δρουν στα αίτια της νόσου οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση καταφέραμε να πάρουμε πίσω την ανάσα μας.

 

Όμως ένας μικρός αριθμός ασθενών δεν είναι επιλέξιμοι να λάβουν τις καινοτόμες θεραπείες λόγω των σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων τους, στις οποίες δεν επιδρούν μέχρι στιγμής οι υπάρχουσες θεραπείες. Γι’ αυτούς τους ασθενείς μας που βρίσκονται σε αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αλλά και για όσους είναι πολύ επιβαρυμένοι παρόλο που λαμβάνουν κάποια καινοτόμα θεραπεία, η μοναδική λύση επιβίωσης είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων.

 

Με πρωτοβουλίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης είχε επιτευχθεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας (AKH). Με αυτή την συμφωνία επιτύχαμε να σώζονται κατά μέσο όρο 5 ασθενείς μας με Κυστική Ίνωση τον χρόνο, που υποβλήθησαν σε μεταμόσχευση πνεύμονα στην Αυστρία από το 2015 έως και το 2019. Η κάθε χώρα όμως οφείλει να κάνει την δική της προσπάθεια και έτσι από τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων της Ελλάδας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Όμως μεταμόσχευση χωρίς μόσχευμα δεν υφίσταται.

 

Η Ελλάδα έχει δυστυχώς αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων. Για τους πνεύμονες μάλιστα απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα, καθώς είναι πολύ ευπαθές μόσχευμα. Θέλοντας να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξει η αρνητική πρωτιά της χώρας μας και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για την αξία της δωρεάς οργάνων, ο Σύλλογος μας διοργανώνει τα τελευταία 2 χρόνια την καμπάνια μεταμοσχεύσεων “Απεριόριστη Ανάσα- Be a life donor”, με την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και την στήριξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Σακελλαροπούλου Κατερίνας.

 

Στην τοιχογραφία του Συλλόγου μας στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας απεικονίζεται πραγματική ασθενής με Κυστική Ίνωση, η Λένα, που έκανε μεταμόσχευση πνευμόνων στη Βιέννη το 2016 σε ηλικία 18 ετών. Η τοιχογραφία μας με τη Λένα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας αποτελεί ένα συνεχές κάλεσμα προς κάθε πολίτη να γίνει μέρος της αλυσίδας ζωής και να δώσει τη 2η ευκαιρία στους ασθενείς που είναι σε αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η κοινωνία δείχνει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας, καθώς μέσα σε διάστημα 2 μηνών καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τους δωρητές οργάνων στο Μητρώο του ΕΟΜ. Ταυτόχρονα γίνονται σημαντικές προσπάθειες από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΜ, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ωνάσειο για να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων και τα απαραίτητα μοσχεύματα που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

 

Για να γίνουμε δωρητές οργάνων το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα κλικ στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων εδώ και να γραφτούμε ηλεκτρονικά. Είναι πολύ απλό και χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά. Λίγα λεπτά που θα δώσουν χρόνια ζωής σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να διαδώσει το μήνυμα της αλυσίδας της ζωής.

 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης που κοστίζει μόνο ένα κλικ. 

 

Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις! 

 

Χαρίζουμε απεριόριστη ανάσα στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, αλλά και σε κάθε ασθενή με αναπνευστικό νόσημα που περιμένει την 2η ευκαιρία στη ζωή.