Ανάγκη για τοποθέτηση Eπιμελήτριας Β’ στην οργανική της θέση στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Σισμανογλείου

  • Αρχική
  • Ανάγκη για τοποθέτηση Eπιμελήτριας Β’ στην οργανική της θέση στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Σισμανογλείου
Ανάγκη για τοποθέτηση Eπιμελήτριας Β’ στην οργανική της θέση στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Σισμανογλείου HCFA TEAM 24 Ιουλίου, 2023

Ανάγκη για τοποθέτηση Eπιμελήτριας Β’ στην οργανική της θέση στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Σισμανογλείου

Προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου μας, Άννας Σπίνου (Πρόεδρος) και Μάρως Γούναρη (Γενική Διευθύντρια) με τον Διοικητή του Σισμανογλείου, κ. Δαλαΐνα Ηλία, και την Αναπληρώτρια Διοικήτρια,κα  Ζωή Ρακοπούλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης του νοσοκομείου. Οι εκπρόσωποι μας τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της Μονάδας με ιατρικό προσωπικό και ζήτησαν από τον Διοικητή την άμεση τοποθέτηση της ιατρού, κας Χριστακάκου Αθηνάς, στην οργανική της θέση στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης ως Επιμελήτρια Β’ και την άμεση έναρξη της εκπαίδευσης και εξειδίκευσής της στη νόσο.

Από την πρώτη μέρα της τοποθέτησής της στο νοσοκομείο μέχρι σήμερα, εδώ και 9 μήνες, η κα Χριστακάκου Αθηνά, απασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περίπου 300 ασθενείς με Κυστική Ίνωση, που παρακολουθούνται στη μεγαλύτερη Μονάδα Κ.Ι. ενηλίκων της χώρας του Σισμανογλείου, να συνεχίζουν να καλύπτονται αποκλειστικά από τη Διευθύντρια της Μονάδας, κα Διαμαντέα Φιλία, η οποία αποτελεί και τη μοναδική εναπομείνασα πνευμονολόγο με εξειδίκευση στην Κυστική Ίνωση στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση ασθένειας ή άδειας της μοναδικής εξειδικευμένης ιατρού οι ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι από εξειδικευμένο πνευμονολόγο, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, καθώς με βάση τα διεθνή πρότυπα νοσηλείας για την Κυστική Ίνωση απαιτείται 1 εξειδικευμένος πνευμονολόγος πλήρους απασχόλησης για μόλις 50 ασθενείς.

Ταυτόχρονα οι ασθενείς μας δεν έχουν την εναλλακτική παρακολούθησής τους σε κάποια άλλη Μονάδα, που να παρέχει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τη νόσο, καθώς στο Σισμανόγλειο στεγάζεται η μοναδική Μονάδα Κυστικής Ίνωσης ενηλίκων στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, περιθάλποντας περίπου το 80% των ενηλίκων ασθενών της χώρας.

Οι νέες καινοτόμες θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς μας τα δύο τελευταία έτη έχουν μειώσει σημαντικά τις νοσηλείες των ασθενών μας, όμως δεν εξαλείφουν τη νόσο. Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση συνεχίζουν να χρήζουν τακτικής παρακολούθησης ανά 3 μήνες ή και συχνότερα στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου, ενώ συνεχίζουν να χρήζουν νοσηλείας κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων της νόσου. Ταυτόχρονα ένα μικρό ποσοστό ασθενών μας, οι οποίοι λόγω των σπάνιων γονιδιακών τους μεταλλάξεων, δεν είναι επιλέξιμοι για τις νέες καινοτόμες θεραπείες, έχουν ανάγκη συχνότερων νοσηλειών, λόγω παροξύνσεων της νόσου.

Η Πρόεδρός μας υπογράμμισε ότι η υποστελέχωσητης Μονάδας έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στα τακτικά ραντεβού των ασθενών μας-έως και 6 μήνες-  και τόνισε ότι οι ασθενείς μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτοι από εξειδικευμένο πνευμονολόγο, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.

Ο Διοικητής αναγνώρισε τη σοβαρότητα του ζητήματος και δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί του θέματος, ώστε η Επιμελήτρια Β’ κα Χριστακάκου να απασχολείται πλέον στη Μονάδα Κ.Ι. του νοσοκομείου, προκειμένου να υποστηρίξει τις ανάγκες των ασθενών μας.

Ο Σύλλογός μας θα είναι σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει ότι θα τηρηθεί η δέσμευση του Διοικητή, ώστε να επιλυθεί άμεσα το θέμα προς όφελος των 300 ασθενών που παρακολουθούνται στη Μονάδα Κ.Ι. του Σισμανογλείου.