Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ- Υπουργική Απόφαση

  • Αρχική
  • Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ- Υπουργική Απόφαση
Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ- Υπουργική Απόφαση HCFA TEAM 6 Φεβρουαρίου, 2024

Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ- Υπουργική Απόφαση

Σε συνέχεια της συνάντησης συνάντησης της Προέδρου του Συλλόγου μας, Άννας Σπίνου στις 8/11/2023 με τα αρμόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ, κα Γεωργή Χριστίνα και κα Πρινέα Έφη, σχετικά με την κατ’ οίκον αποστολή από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ των φαρμάκων για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Στην Υπουργική Απόφαση περιέχονται οι δικαιούχοι και η διαδικασία του προγράμματος αποστολής κατ’ οίκον των φαρμάκων (εδώ η απόφαση), το οποίο ξεκινά για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, Πνευμονική Υπέρταση,  Θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική αναιμία και Νόσο κινητικού νευρώνα.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, η αρχική λίστα φαρμάκων, που θα αποστέλλονται σε πρώτη φάση κατ’ οίκον σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση, περιλαμβάνει τα ακόλουθα σκευάσματα εκτός ψυγείου, ενώ η λίστα με τα φάρμακα θα επικαιροποιείται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

  • COLISTIMETHANE SODIUM (Colobreathe)
  • LEVOFLOXACIN HEMIHYDRATE (Quinsair)
  • IVACAFTOR (Kalydeco)
  • IVACAFTOR, LUMACAFTOR (Orkambi)
  • IVACAFTOR, TEZACAFTOR, ELEXACAFTOR (Kaftrio)

“Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τη νέα Υπουργική Απόφαση για την έναρξη του προγράμματος κατ’ οίκον παράδοσης των φαρμάκων για την Κυστική Ίνωση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.  Όπως είχαμε συζητήσει πριν λίγους μήνες στη συνάντησή μας με τα αρμόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ, η κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών με Κυστική Ίνωση, οι οποίοι ακολουθούν σε καθημερινή βάση και εφ’ όρου ζωής αυτές τις υψηλού κόστους αγωγές. Οι θεραπείες αυτές έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία των ασθενών μας και την έκβαση της νόσου, ενώ είναι σημαντικό είναι σε επόμενη φάση να ενταχθούν στην κατ’ οίκον παράδοση και τα φάρμακα ψυγείου που λαμβάνουν καθημερινά οι ασθενείς μας. Ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, που διαχρονικά βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει και να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νέα διαδικασία προς όφελος των ασθενών μας“, δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Άννα Σπίνου. 

* Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ αναλυτικές οδηγίες για τους θεράποντες ιατρούς και τους ασθενείς που θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.