Ξεκίνησε κατ’ οίκον παράδοση Φαρμάκων υψηλού κόστους ΕΟΠΥΥ στην Κυστική Ίνωση

  • Αρχική
  • Ξεκίνησε κατ’ οίκον παράδοση Φαρμάκων υψηλού κόστους ΕΟΠΥΥ στην Κυστική Ίνωση
Ξεκίνησε κατ’ οίκον παράδοση Φαρμάκων υψηλού κόστους ΕΟΠΥΥ στην Κυστική Ίνωση HCFA TEAM 27 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησε κατ’ οίκον παράδοση Φαρμάκων υψηλού κόστους ΕΟΠΥΥ στην Κυστική Ίνωση

Ξεκίνησε κατά προτεραιότητα για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση η κατ’ οίκον παράδοση για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, μετά από συνεχή επικοινωνία και συνεργασία του Συλλόγου μας με τον ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της ομαλής έναρξης της νέας υπηρεσίας. Η κατ’ οίκον παράδοση θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών με Κυστική Ίνωση και των φρονιστών τους, των συχνών μετακινήσεων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της πολύωρης αναμονής τους στις ουρές των φαρμακείων. Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ εδώ.

Βήματα ενεργοποίησης κατ’ οίκον παράδοσης  φαρμάκων

1. Ο ασθενής πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχει ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση. Ο ασθενής ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό ότι επιθυμεί κατ’ οίκον αποστολή του φαρμάκου και ο γιατρός κατά την άυλη συνταγογράφηση επιλέγει το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον». 

2.  Αφού λάβει την συνταγή του, ο ασθενής επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ https://fyk.eopyy.gov.gr/ για να δώσει τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή (πχ. διεύθυνση αποστολής, στοιχεία ατόμου που θα παραλάβει το φάρμακο, κλπ). Στην παραπάνω ιστοσελίδα ο ασθενής επιλέγει “Σύνδεση μέσω taxisnet”. Στη συνέχεια αφού συμπληρώσει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του, επιλέγει το εικονίδιο “Αποστολή κατ’ οίκον”. Συμπληρώνει τον αριθμό της συνταγής του και ολοκληρώνει τη διαδικασία ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης του ΕΟΠΥΥ εδώ.

3. Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος του ασθενή, η συνταγή δεσμεύεται και μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής. Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή.

4. Η παραλαβή του φαρμάκου γίνεται μέσω pin επιβεβαίωσης που αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ασθενή από την εταιρεία ταχυμεταφορών. Ο χρόνος παράδοσης του φαρμάκου είναι 2-5 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν έκτακτες συνθήκες (καιρικές συνθήκες, δρομολόγια, αργίες, απεργίες, δυσπρόσιτες περιοχές, κλπ).

5. Ο δικαιούχος μπορεί να παρακολουθεί online την αποστολή του φαρμάκου. Για οποιαδήποτε απορία έχει μπορεί να επικοινωνεί με τον ΕΟΠΥΥ μέσω mail στο fyk@eopyy.gov.gr

* Υπενθυμίζουμε ότι η νέα υπηρεσία ξεκινά πιλοτικά αρχικά για τους ενήλικες ασθενείς με Κυστική Ίνωση για τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 823/2024): Kaftrio (elexacaftor,tezacaftor,ivacaftor), Kalydeco (ivacaftor), Orkambi (lumacaftor, ivacaftor), Colobreathe (Colistimethate sodium), Quinsair (Levofloxacin hemihydrate). Σε επόμενη φάση θα προστεθεί η δυνατότητα και για τους ανήλικους ασθενείς μέσω των γονέων τους, ενώ σε μετέπειτα στάδιο αναμένεται να προστεθούν και τα φάρμακα ψυχρής αλυσίδας.