Ωνάσειο 13/10/2016

Ωνάσειο 13/10/2016 HCFA TEAM 19 Ιανουαρίου, 2017

Ωνάσειο 13/10/2016

Τη μακρόχρονη εμπειρία του από το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων της Βιέννης μετέφερε ο καθηγητής κ. Βάλτερ Κλεπέτκο με ομιλία του που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, προσκεκλημένος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ ΕΟΜ και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βιέννης.

Κατά τον χαιρετισμό του από τον κ. Καραμπίνη – Πρόεδρο του ΕΟΜ, δόθηκε ο λόγος στον Δημήτρη Κοντοπίδη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, ο οποίος συνετέλεσε θετικά με τις παρεμβάσεις του στην επίτευξη της παραπάνω συνεργασίας. Ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους των ελλήνων ασθενών για την συμβολή του και υποστήριξη τους καθώς  όσοι χρήζουν μεταμόσχευσης πνευμόνων μεταβαίνουν στη Βιέννη και εντάσσονται στο Πρόγραμμα που διευθύνει ο κ. Κλεπέτκο. Τον αποχαιρέτισαν με ένα πρωτότυπο ευχαριστήριο δώρο, μια κούπα “Recycle Life – Your Body” μέσα σε ένα κουτί με πάγο, όπως ακριβώς έρχονται τα μοσχεύματα. Χαρακτηριστικός  ήταν και ο χαιρετισμός του κ. Κλεπέτκο προς στον κ. Ιγγλέζο ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ξεκίνησε την προσωπική συνεργασία με τον συγκεκριμένο χειρούργο για ασθενείς με Κυστική ίνωση.

Ο καθηγητής Κλεπέτκο αναφέρθηκε –ανάμεσα στ’ άλλα- στα τρία βήματα που απαιτούνται για τη σωστή οργάνωση ενός προγραμμάτος μεταμοσχεύσεων πνεύμονα, κι αυτά είναι κατά σειρά: η προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, η σωστή οργάνωση της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής παρακολούθησης και η σημαντική επεμβατική εμπειρία.

Ο καθηγητής Κλεπέτκο επιδιώκει μέσω της συνεργασίας του με τον ΕΟΜ να υποστηρίξει την ανάπτυξη του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα στη χώρα μας.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο γίνονται προσπάθειες αναμόρφωσης της εικόνας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Από τον Μάϊο 2016, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο φιλοξενεί τα σεμινάρια που διοργανώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα σεμινάρια παρακολουθούν οι Ιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων όλης της Ελλάδας με τους αντίστοιχους Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων. Με την ενεργοποίηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, γίνεται η πρώτη θεσμική προσπάθεια αύξησης των δοτών. Ηδη, το τελευταίο έτος μέχρι και σήμερα, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 20% των δοτών.