Η πρόσβαση στο TRIKAFTA είναι στα ”χέρια” μας!

  • Αρχική
  • Η πρόσβαση στο TRIKAFTA είναι στα ”χέρια” μας!
Η πρόσβαση στο TRIKAFTA είναι στα ”χέρια” μας! HCFA TEAM 3 Νοεμβρίου, 2019

Η πρόσβαση στο TRIKAFTA είναι στα ”χέρια” μας!

trikafta L

Η μέρα που περιμέναμε από την στιγμή που γεννηθήκαμε έφτασε! Ο λόγος για τον νέο τριπλό συνδυασμό ‘’TRIKAFTA’’ που “παγώνει” την νόσο, του οποίου εγκρίθηκε η κυκλοφορία πριν λίγες ημέρες από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκου (FDA), ενώ έχει γίνει η αίτηση έγκρισης και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). 

 

trikafta L

3/11/2019
 
Αγαπητοί συνασθενείς και γονείς,
 
όπως θα έχετε πληροφορηθεί η μέρα που περιμέναμε από την στιγμή που γεννηθήκαμε έφτασε! Ο λόγος για τον νέο τριπλό συνδυασμό ”TRIKAFTA” που “παγώνει” την νόσο και εγκρίθηκε η κυκλοφορία του πριν λίγες ημέρες από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκου (FDA), ενώ έχει γίνει η αίτηση έγκρισης και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Η επιστήμη λοιπόν έκανε το καθήκον της, αλλά για να φτάσει το φάρμακο στον κάθε ασθενή εξαρτάται και από ΕΜΑΣ τους ίδιους. Είναι εντελώς διαφορετικό η έγκριση κυκλοφορίας ενός φαρμάκου και διαφορετικό η αποζημίωση από το κράτος ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση στο φάρμακο. Πολλοί συνασθενείς μας – ιδίως σε Βαλκανικές χώρες – δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά από τα καινοτόμα φάρμακα, μιλώντας και για απλά εισπνεόμενα αντιβιοτικά, πόσο μάλλον στους καινοτόμους συνδυασμούς φαρμάκων (CFTR Modulators). Όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε, χάρις στους σωστούς μας χειρισμούς, καταφέραμε και ήμασταν από τις πρώτες χώρες που αποζημιώνεται το ORKAMBI, όταν υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν αποζημιώνεται. Για παράδειγμα άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, όπως η Αγγλία, κατέληξαν επιτυχώς στην συμφωνία αποζημίωσης μόλις πριν λίγες μέρες, αρκετά χρόνια αργότερα από εμάς, ενώ υπήρχαν συνεχείς πιέσεις από τους ίδιους τους ασθενείς όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι η οργανωμένη παρέμβαση των ασθενών είναι αυτή που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην άμεση αποζημίωση ενός φαρμάκου, ενώ ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας. Τα συγκεκριμένα φάρμακα λέμε ότι ‘’παγώνουν’’ την νόσο και όχι θεραπεύουν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της “απώλειας” του πνεύμονα και η φθορά των υπόλοιπων οργάνων δεν αποκαθίσταται. Γι’ αυτό και όσο πιο γρήγορα έχουμε πρόσβαση στο φάρμακο, τόσο λιγότερη ‘’καταστροφή’’ των οργάνων θα υπάρχει. Ταυτόχρονα οι συνασθενείς μας που χαρακτηρίζονται ως ομάδα υψηλού κινδύνου (με χαμηλή αναπνευστική ανεπάρκεια) δεν έχουν την πολυτέλεια της αναμονής – ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας γρίπης. Η ταχύτητα λοιπόν που θα επιτευχθεί η αποζημίωση ενός φαρμάκου είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση κάποιων από εμάς και για την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής όλων μας.
Είναι αδιανόητο λοιπόν, να χάσουμε έστω και έναν ασθενή, όταν υπάρχει πλέον και κυκλοφορεί στην αγορά το φάρμακο που μπορεί να ‘’παγώσει’’ την νόσο.
Παρότι μέχρι και σήμερα έχουμε επιτυχώς καταφέρει την αποζημίωση των προηγούμενων συνδυασμών φαρμάκων, πλέον δεν θα είναι τόσο εύκολο και δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση. Οι προηγούμενοι συνδυασμοί αφορούσαν ένα μικρό ποσοστό των ασθενών και όσοι έχετε παρακολουθήσει τις τιμές (των προηγούμενων συνδυασμών με αυτόν που ακούγεται να έχει ο νέος τριπλός συνδυασμός – trikafta) σε συνδυασμό με τον αριθμό των ασθενών που τους αφορά, θα καταλάβετε ότι μιλάμε για πολλαπλάσια κόστη σε ετήσια βάση. Στους προηγούμενους συνδυασμούς, δεδομένου της ξαφνικής επίτευξης μιας θετικής απάντησης ως προς την αποζημίωση, είχε ως συνέπεια την έλλειψη έγκαιρου προϋπολογισμού του κόστους από το κράτος και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ξεκινήσαμε από 30-40 ασθενείς και πέρασαν πολλοί μήνες μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι – ενώ ακόμη και σήμερα έχουμε συνεχώς καθυστερήσεις στις παραγγελίες.
Για την συγκεκριμένη διαδικασία έχουμε προετοιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Το καλοκαίρι στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης – όπου έγινε και η βράβευσή μας ως Patient Advocate 2019 για όλα αυτά που καταφέραμε και αλλάξαμε στην Ελλάδα – συλλέξαμε χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να προετοιμάσουμε έγκαιρα τις παρεμβάσεις μας. Για αυτόν τον λόγο επιδιώξαμε από την αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης να είμαστε ο πρώτος μεμονωμένος Σύλλογος ασθενών που θα έθετε τα αιτήματά μας, ενώ ήδη από τον 15Αύγουστο ενημερώσαμε τόσο τον Υπουργό Υγείας όσο και τους σχετικούς φορείς σχετικά για τις εξελίξεις που αναμέναμε για τον νέο τριπλό συνδυασμό φαρμάκων περιλαμβάνοντας τις κατάλληλες τεκμηριώσεις, ώστε να γίνει έγκαιρα η κατάλληλη προετοιμασία (αναλυτική δημοσίευση για το φάρμακο εδώ και συνάντηση με Υπουργό Υγείας εδώ).
Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, κατά την οποία υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε την συμμετοχή σας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Η αδιαφορία, οι άσκοπες δημοσιεύσεις, οι παρεμβάσεις χωρίς τεκμηρίωση και γνώση της πολιτικής φαρμάκου γενικά και ειδικά στο δικό μας πεδίο μπορεί να κοστίσουν τόσο στο αποτέλεσμα και κυρίως στην ταχύτητα ενός θετικού αποτελέσματος.
Αντιθέτως οι οργανωμένες και συντονισμένες μας παρεμβάσεις μπορούν να διεκδικήσουν την άμεση αποζημίωσή του.
Έχοντας μελετήσει την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες σχετικά με τις συγκεκριμένες θεραπείες, αντίστοιχες διαδικασίες που έχουν ακολουθήσει άλλες παθήσεις με παρόμοιες διαπραγματεύσεις και κυρίως έχοντας μελετήσει στρατηγικές πολιτικής φαρμάκου, τεκμηρίωσης και ανάλυσης των συγκυριών, έχουμε πολύ συγκεκριμένες προετοιμασμένες παρεμβάσεις στις οποίες θα χρειαστούμε την συμμετοχή σας. Εξυπακούεται ότι οι συγκεκριμένες προγραμματισμένες ενέργειες δεν είναι δημόσια ανακοινώσιμες καθώς θα χαθεί η όποια δυνατότητα αιφνιδιασμού. Έχουμε τεράστια δύναμη παρέμβασης, φτάνει να την χειριστούμε μεθοδευμένα και συντονισμένα.
Όσοι ρωτάτε αν τους αφορά ο συγκεκριμένος συνδυασμός θα θέλαμε να σας πούμε το εξής. Ο νέος τριπλός συνδυασμός πράγματι αφορά τους ετεροζυγώτες DF508 που είναι και η πλειοψηφία των ασθενών. Όμως κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί επέκταση σε νέα οδηγία και για άλλους συνδυασμούς, ενώ η διαπραγμάτευση που στοχεύουμε θα αφορά και επόμενους πιθανούς συνδυασμούς που θα αφορούν και άλλες μεταλλάξεις. Επομένως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις μας αφορούν όλους μας!
Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να σας ενημερώσουμε ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ, το Σάββατο που μας έρχεται 9 Νοεμβρίου στις 7.00μμ το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου μας (Καπνικαρέας 19Α, 1ος όροφος, πλησίον μετρό Μοναστηράκι), ενώ για όσους είναι από περιφέρεια και επαρχία θα οριστεί ξεχωριστή μέρα όπου θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι μέσω τηλεδιάσκεψης (πρέπει να το δηλώσουν στο email του Συλλόγου μας cysticfibrosis.gr@gmail.com).
Το πόσο γρήγορα και αν θα έχουμε αποζημίωση του συγκεκριμένου φαρμάκου εξαρτάται και από εμάς. Δεν αξίζει να ρισκάρουμε και να το αφήσουμε στην τύχη του. Ο χρόνος λειτουργεί ενάντια μας. Μπορούμε να το φέρουμε άμεσα Ελλάδα και σας θέλουμε όλους ως μια Φωνή, γιατί μπορούμε και το αξίζουμε!
Για εμάς και για όσους δεν το πρόλαβαν!