Θετικά αποτελέσματα 2ου κύκλου ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης

  • Αρχική
  • Θετικά αποτελέσματα 2ου κύκλου ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης
Θετικά αποτελέσματα 2ου κύκλου ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης HCFA TEAM 14 Ιουλίου, 2023

Θετικά αποτελέσματα 2ου κύκλου ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης

Θετικά είναι τα αποτελέσματα του 2ου κύκλου του προγράμματος ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με Κυστική Ίνωση και των φροντιστών τους, που προσφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης σε μέλη του σε όλη την Ελλάδα, χωρίς οικονομική συμμετοχή, αποδεικνύοντας ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της  αποτελεσματικής διαχείρισης της νόσου.

Το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης ξεκίνησε πιλοτικά το 2022 με δύο ομάδες, μία ασθενών και μία φροντιστών, με στόχο την ενδυνάμωση της διεκδικητικής συμπεριφοράς, τη βελτίωση της διάθεσης, τη διαχείριση του άγχους, του θυμού και γενικότερα των αρνητικών συναισθημάτων που συχνά βιώνουν όσοι εμπλέκονται, άμεσα και έμμεσα, με τη νόσο της Κυστικής Ίνωσης.

Η επιτυχία του πρώτου κύκλου οδήγησε στην υλοποίηση και διεύρυνση του προγράμματος το 2023, καθώς το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν τόσο μεγάλο, ώστε δημιουργήθηκαν  δύο ομάδες ασθενών και αντίστοιχα δύο ομάδες φροντιστών.

Ο 2ος κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2023 και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου 2023, μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα, υπό τον συντονισμό, την καθοδήγηση και την επιστημονική υποστήριξη της ψυχολόγου και γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπεύτριας Dr. Dipl.-Psych. Σταυρούλας Ρακιτζή, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική της προσφορά.

Τα αποτελέσματα και του δεύτερου κύκλου ήταν επίσης πολύ θετικά καθώς μέσα από 13 συναντήσεις τα μέλη των ομάδων εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης της καθημερινότητας και αναπλαισίωσης της ζωής με βάση τα νέα δεδομένα και παράλληλα ενδυναμώθηκε το αίσθημα της ατομικής ευθύνης απέναντι στα προβλήματα και ενισχύθηκε η προσαρμοστικότητα στη ζωή.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της Dr. Psych. Σταυρούλα Ρακιτζή για τις ομάδες ασθενών και φροντιστών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα το 2023.

Το ενδιαφέρον, η μεγάλη συμμετοχή των μελών μας και τα θετικά αποτελέσματα ενισχύουν τη δέσμευση του Συλλόγου να συνεχίσει και το επόμενο έτος τη δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς μας και τους φροντιστές τους  πανελλαδικά. Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στον 3ο κύκλο του προγράμματος των ομάδων, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στη φόρμα εδώ και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.