Συνάντηση για θέματα Μεταμοσχεύσεων εκπροσώπων της ΕΕΙΚ , του ΕΟΜ & του Ποταμιού

  • Αρχική
  • Συνάντηση για θέματα Μεταμοσχεύσεων εκπροσώπων της ΕΕΙΚ , του ΕΟΜ & του Ποταμιού
Συνάντηση για θέματα Μεταμοσχεύσεων εκπροσώπων της ΕΕΙΚ , του ΕΟΜ & του Ποταμιού HCFA TEAM 25 Ιουνίου, 2015

Συνάντηση για θέματα Μεταμοσχεύσεων εκπροσώπων της ΕΕΙΚ , του ΕΟΜ & του Ποταμιού

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και εκπροσώπων του Ποταμιού και παρευρέθηκαν σε συνάντηση με σκοπό να αναδειχθούν τα προβλήματα που σχετίζονται σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας.

 

Συνάντηση για θέματα Μεταμοσχεύσεων εκπροσώπων της ΕΕΙΚ, του  ΕΟΜ & του  Ποταμιού.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και εκπροσώπων του Ποταμιού και παρευρέθηκαν σε συνάντηση με σκοπό να αναδειχθούν τα προβλήματα που σχετίζονται σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας. Ενημερωθήκαμε από τον τον Πρόεδρο του ΕΟΜ, καθηγητή ενταντικολόγο, Ανδρέα Καραμπίνη, μέλη της διοίκησης του Οργανισμού ενώ συμμετείχαν στην συζήτηση εκπροσώποι συλλόγων υποψήφιων ληπτών και μεταμοσχευμένων. Ανάμεσά τους, εκπρόσωποι των Συλλόγων Νεφροπαθών, «Ηπάρχω», «ΣυνεχίΖΩ», «Σκυτάλη».

Στη συνάντηση αναδείχθηκε η αρνητική κατάσταση που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, καθώς και τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΟΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ενώ στη Ευρώπη ο μέσος όρος δοτών οργάνων αγγίζει τους 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (α.ε.π.), στην Ελλάδα με δυσκολία αγγίζουμε τους 4 δότες α.ε.π. Ο μέγιστος αριθμός δοτών ανά έτος σημειώθηκε το 2008 σε 98 δότες (8,9 α.ε.π.), ενώ έκτοτε η καθοδική πορεία αριθμεί μόλις 50 δότες για το 2014 (4,5 α.ε.π.) και 17 δότες για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στην Ισπανία ένας νεφροπαθής μεταμοσχεύεται μέσα σε 6 μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τα 7-8 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως για την υγεία του, αλλά και για το υπέρογκο κόστος που επωμίζεται το κράτος μέσα από τις πολυετείς αιμοκαθάρσεις. Ο αριθμός των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ξεπερνά τις 10.000, με μέσο ετήσιο κόστος για τον κάθε ένα περί τις 50.000 ευρώ (συν 500.000.000 ευρώ).

Το αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας οφείλεται πρωτίστως στη μείωση των δυνατοτήτων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να νοσηλεύουν τους βαρέως πάσχοντες, λόγω μείωσης του ιατρονοσηλευτικού τους προσωπικού και ως εκ τούτου και των διαθέσιμων κλινών. Αντίστοιχα, η έλλειψη προσωπικού, και δη εξειδικευμένου, στον ΕΟΜ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Ο ΕΟΜ προβλέπεται στην πλήρη ανάπτυξή του να έχει προσωπικό 24 ατόμων, 8 εκ των οποίων συντονιστές. Εδώ και 6 μήνες ο Συντονισμός του ΕΟΜ βασίζεται σε μία μόνο Συντονίστρια, καθιστώντας τη μεταμόσχευση των διαθέσιμων οργάνων απόλυτα επισφαλή.

Το Ποτάμι δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει το θέμα κοινοβουλευτικά και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια του ΕΟΜ.

Ο Σύλλογος μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το προσωπικό του ΕΟΜ αλλά και θα συνεχίσει να συμμετέχει σε κάθε ενέργεια προς επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας. Μάλιστα σε πρόσφατο κάλεσμά μας, με την άμεση ανταπόκριση του Προέδρου του ΕΟΜ και την επικοινωνία του με τον ίδιο τον καθηγητή κ.Κλεπέτκο (AKH) αποκαταστάθηκε η συνεργασία της χώρας μας με το AKH της Βιέννης , τόσο όσο αφορά την την υπογραφή σύμφωνητικού μεταξύ ΕΟΜ – Σισμανογελίου –AKH όσο και με την ταυτόχρονη προώθηση μοσχευμάτων στο eurotransplant. Λόγω έλλειψης προσφοράς της χώρας μας σε μοσχεύματα είχε διακοπεί η αποδοχή ασθενών μας που αφορούσαν  νέα ραντεβού για προμεταοσχευτικό έλεγχο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2015 ενώ πλέον όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν κανονικά με νέα ραντεβού.