43o Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Μάιος 2017

  • Αρχική
  • 43o Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Μάιος 2017
43o Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Μάιος 2017 HCFA TEAM 16 Μαΐου, 2017

43o Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Μάιος 2017

Στρογγυλή Τράπεζα στο 43Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο
Συμμετοχή των Πολιτών – Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων Υγείας”

 

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτρης Κοντοπίδης συμμετείχε στο 43ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών στις 10-13 Μαϊου 2017. Ακολουθούν οι βασικές θέσεις των ομιλητών επί του θέματος  «Η συμμετοχή των πολιτών – ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικών υγείας» το οποίο συντόνισαν οι καθηγητές Α. Βοζίκης και Κ. Σουλιώτης.

Κυριάκος Σουλιώτης (Αν. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): «Το ζητούμενο είναι να αναγνωριστεί θεσμικά η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων Πολιτικής Υγείας. Κάτι το οποίο είναι κοινή πρακτική διεθνώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κύπρο, όπου πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που υποχρεώνει την κεντρική διοίκηση προς τούτο. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να πάψει να συζητά μόνο με τον εαυτό του και να αναζητήσει τεκμήρια, θέσεις και προτάσεις από τους πολίτες, στους οποίους άλλωστε απευθύνεται για τη χρηματοδότησή του.»

Γιώργος Τσιακαλάκης (Υπ. Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»): «Η δημιουργία μίας ένωσης ασθενών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπροσώπηση μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την υγεία μας.»

Δημήτρης Κοντοπίδης (Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης – Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο [Ε.Ε.Ι.Κ.]): «Οι ασθενείς είναι η πλουσιότερη πηγή πληροφόρησης και οι απαραίτητοι εταίροι στην διαμόρφωση πολιτικής υγείας. Η αποτελεσματική συμμετοχή τους, μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από κριτήρια διαφάνειας, αναλογικής εκπροσώπησης, και κατάρτισης.»

 

Κατερίνα Ματσιούλα (Υπ. Επικοινωνίας, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»): «Οι Σύλλογοι Ασθενών έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν δεδομένα που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των ασθενών και να τα διαθέσουν στους αρμόδιους φορείς προς αξιοποίηση, κατά τη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας. Σήμερα, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ η θεσμοθέτηση της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αυτών των αποφάσεων αλλά και η ευαισθητοποίηση τους προς αυτή την κατεύθυνση.»