Ενημέρωση για ελλείψεις Creon & Ursofalk

  • Αρχική
  • Ενημέρωση για ελλείψεις Creon & Ursofalk
Ενημέρωση για ελλείψεις Creon & Ursofalk HCFA TEAM 14 Μαΐου, 2024

Ενημέρωση για ελλείψεις Creon & Ursofalk

Σε συνέχεια αναφορών που έχουμε λάβει από ασθενείς με Κυστική Ίνωση και γονείς ασθενών, σχετικά με ελλείψεις των φαρμάκων Creon και Ursofalk, που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα σε πολλά σε φαρμακεία της χώρας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα.

Ο Σύλλογος μας παρακολουθεί στενά τα προβλήματα με τις προμήθειες Creon και Ursofalk σε ολόκληρη την Ελλάδα, που έχουν εντείνονται κυρίως τους τελευταίους μήνες, όταν ορισμένοι ασθενείς με Κ.Ι. και γονείς ασθενών ξεκίνησαν να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες διακοπές στην προμήθεια των φαρμάκων. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι χρειάστηκε να ψάξουν σε πολλά φαρμακεία για να βρουν τα φάρμακα και ορισμένοι ότι δεν μπόρεσαν να τα βρουν σε κανένα φαρμακείο της περιοχής τους, αλλά και πλησίον της περιοχής κατοικίας τους.

Αυτό έχει προκαλέσει σημαντική ανησυχία και άγχος στους ασθενείς, καθώς τα φάρμακα Creon και Ursofalk αποτελούν μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Είναι τα μοναδικά φάρμακα που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς που πάσχουν από Κυστική Ίνωση ή έχουν μεταμοσχευθεί και δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σκευάσματα ή κάποιο γενόσημο που να μπορούν να λάβουν. Συγκεκριμένα όσον αφορά το Creon, πρόκειται για ένα απαραίτητο σκεύασμα παγκρεατικών ενζύμων για την Κυστική Ίνωση, το οποίο οι ασθενείς λαμβάνουν σε κάθε γεύμα τους για την πέψη των τροφών. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς μας ενημερώνουν ότι αναγκάζονται να μειώσουν την λήψη τροφής και να περιορίσουν τη διατροφή τους λόγω της έλλειψης Creon, είτε να τροποποιήσουν τις δοσολογίες των παραπάνω φαρμάκων, είτε να διακόψουν εντελώς τα συγκεκριμένα φάρμακα, με όποια συνέπεια έχει αυτό στην γενική κατάσταση της υγείας τους.

Ο Σύλλογος μας έχει ενημερώσει και είναι σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, Υπουργείο Υγείας, Viatris, Galenica, CF Europe, κλπ, για την άμεση αποκατάσταση των ελλείψεων, ενώ αναζητούνται εναλλακτικά σκευάσματα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών μας. Σε συνέχεια των επικοινωνιών του Συλλόγου μας ,και της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, σας ενημερώνουμε τα εξής:

  • Στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει οι διανομές Creon 25.000 και ακολουθούν οι διανομές Creon 10.000 και Ursofalk caps.
  • Το Ursofalk σιρόπι, που εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ στη χώρα μας, όπως μας ενημέρωσε ο ΙΦΕΤ, πιθανόν ήταν δυσεύρετο στην ελληνική αγορά, λόγω έλλειψης του Ursofalk κάψουλες, καθώς οι ασθενείς που λαμβάνουν τις κάψουλες στράφηκαν στο σιρόπι.
  • Για να αντιμετωπιστεί η μειωμένη διαθεσιμότητα του Ursofalk, ο ΙΦΕΤ εισάγει εκτάκτως το νέο φάρμακο URSODEOXYCHOLIC ACID_CAPS_250MG/CAP_BT x 60 με κωδικό 2809206201017 και λιανική τιμή πώλησης 27,24€.
  • Στις 16/5/2024 ο ΕΟΦ εξέδωσε νέα απόφαση προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης για τα φάρμακα Creon 25.000, Creon 10.000, Ursofalk caps 250mg. Στην απόφαση περιέχονται επιπλέον φάρμακα, αλλά και αντιβιώσεις, τα οποία λαμβάνουν οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση (πχ Augmentin, Zithromax, κλπ)- δείτε την απόφαση ΕΟΦ με κατάλογο όλων των φαρμάκων εδώ
  • Οι ελλείψεις Creon δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται σε αδυναμία της εταιρείας να παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειάζονται για να καλυφθεί η ζήτηση του φαρμάκου παγκοσμίως, το οποίο παράγεται από πάγκρεας χοίρων. Ελλείψεις Creon παρουσιάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σουηδία, κλπ. 

* Ανακοίνωση για τις ελλείψεις Creon στην Ευρώπη έχει δημοσιεύσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός CF Europe (εδώ). Επίσης τον Απρίλιο 2024 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε ανακοίνωση (εδώ) με οδηγίες προς τους θεράποντες ιατρούς και τους ασθενείς σχετικά με τις ελλείψεις Creon και την αδυναμία της φαρμακευτικής εταιρείας να παράγει την ποσότητα που χρειάζεται για να καλύψει την ζήτηση του φαρμάκου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρόβλημα παραγωγής αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2026.

Μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα, συμβουλεύουμε τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην προμήθεια των Creon και Ursofalk:

  • να συνεχίσουν συνεχίσουν να μας στέλνουν αναφορές στο μέιλ του Συλλόγου helpline@cysticfibrosis.gr, καθώς οι άμεσες αναφορές είναι απαραίτητες για την τεκμηρίωση των παρεμβάσεων του Συλλόγου
  • να απευθύνονται σε περισσότερα φαρμακεία και εκτός της περιοχής κατοικίας τους
  • να επικοινωνούν με τη διαδικτυακή κοινότητα Κυστικής Ίνωσης στην ιδιωτική ομάδα Facebook του Συλλόγου “HCFA || Ομάδα Επικοινωνίας Μελών” για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με φαρμακεία που έχουν διαθεσιμότητα των φαρμάκων,
  • να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους, ώστε να λαμβάνουν περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση και οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων και τη διατροφή τους, αλλά και εναλλακτική συνταγογράφηση του νέου σκευάσματος Ursodeoxycholic acid caps 250mg, σε περίπτωση που δεν βρίσκουν Ursofalk caps ή σιρόπι.

Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά στο επόμενο διαδικτυακό coffee break του Συλλόγου μας. Προσεχώς θα ανακοινωθεί ημερομηνία και ώρα της συνάντησης.